Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az oroszok ezzel a támadással az egész európai piacra csapás mérhetnek

Hirdetés

Talált érte Ukrajna legnagyobb tárolóját, de Kijev nagyokat hallgat a károkról. Németországban kongatják a vészharangot.

Az ukrajnai háború nem mérséklődik, sőt, újabb lendületet kap azzal, hogy az USA törvényhozása megszavazta a 61 milliárd dolláros katonai támogatást Ukrajna számára. Ez arra kényszeríti az oroszokat, hogy növeljék erőfeszítéseiket a fronton, mielőtt még megérkeznek az első fegyverek az USA-ból. Ám, nem csak a harctéren, az ukrán hátországban is szaporodnak a problémák.

Hirdetés

Ukrajna légvédelmi képességei megroppantak, az elszenvedett veszteségek miatt a hátországból is a frontra kellett mozgatni a légvédelmi rendszerek egy részét. Ezzel Oroszország lehetőséget kapott arra, hogy puha célpontokat, kritikus infrasruktúrát támadjon. Az ukrán áramellátó rendszert gyakran emlegetik a hírekben, de nem ez az egyetlen olyan terület, ahol fájdalmasak tudnak lenni az orosz csapások.

Az ukrán gáztárolók sokkal több figyelmet érdemelnének, már csak azért is, mert állapotuk kihathat Szlovákia és Magyarország gázellátására is.A SEFE német földgáz-kereskedő vállalat (az állami kisajátítás előtti lánykori nevén Gazprom Germania) nemrég jelentette be, hogy orosz csapás érte Ukrajna legnagyobb, 30 milliárd köbméter kapacitású földalatti tárolóját, amely az ukrán állami Naftogaz vállalat tulajdonában van.

A SEFE amiatt aggódik, hogy egyre kockázatosabbá válik a gáztárolókba való betöltés. Az ukrán gáztárolók jellemzően korábban már kitermelt só- vagy gáztárolók helyére épülnek, 0,5-1 kilométeres mélységbe. A rakétatámadások tehát magát a tárolót nem veszélyeztetik, ugyanakkor a ki- és betároló infrastruktúrát már igen. Adott esetben tehát fennáll a veszélye, hogy a sikeres orosz csapás esetén a hatalmas mennyiségű gáz a tárolókban reked.

Hirdetés

A dolog mindenesetre aggodalommal tölti el az európaiakat. Továbbra sem tisztázott, hogy mekkora károk keletkezett az ukrán tárolóban, és a Naftogaz nem ad ki információt arról, hogy az ott tárolót földgáz mennyire hozzáférhető – vagy épp ellenkezőleg. Ez pedig rámutat arra is, hogy Ukrajna ész nélküli támogatásának komoly következményei lehetnek. Tavaly Ukrajna nagyképűen ajánlotta fel az uniós tagállamoknak, hogy ha nincs elég tárolókapacitásuk, ő felajánlja a sajátját. Voltak, akik kaptak az alkalmon, és mintegy 2,5 milliárd köbméternyi tárolókapacitást béreltek ki az európaiak.

A tárolók elleni orosz támadások és Ukrajna kínos hallgatása ezzel kapcsolatban nem a legjobbkor jön. Most kezdődne az igazi verseny a gáztárolók minél magasabb szintű feltöltésére. A téli időszaknak vége, a tárolókból most már nem ki-, hanem befelé kellene tölteni a molekulát, felkészülve ezzel a következő télre.

Európa alapvetően gáztárolókapacitási hiánnyal küzd, annak ellenére, hogy a háború következtében politikai szándékok, de inkább a gazdasági hanyatlás megindulása miatt csökkent a gázfogyasztás.A helyzetet bonyolítja, hogy az ukránok egyébként is azt állítják, hogy az év végével nem hosszabbítanak szerződést Oroszországgal az orosz gáz tranzitjáról. Nagyon valószínű, hogy ezzel valójában Európát próbálják zsarolni (főleg Magyarországot, Szlovákiát, Ausztriát, Csehországot és Németországot). Tény azonban, hogy ha az oroszok kilövik az ukrán tárolókapacitást, akkor Ukrajna gáz nélkül marad, mert a vezetékes orosz gáz nélkül nincs elég nyomás a rendszerében, hogy biztosítsa az egyes régiók gázellátását. Ha esetleg kiderülne, hogy egy tároló ellen sikeres támadás történt, amelynek következtében több milliárd köbméternyi gáz vált vagy válik jó időre elérhetetlenné, abba az európai piac is beleremegne.

Hirdetés

Forrás: Körkép.sk – VH

Hirdetés

Hirdetés