Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Durva leleplezésekről beszél az alkotmányjogász Magyar Péter kapcsán

Hirdetés

Magyar ellenzéki aktivizálódása nem csak időzített volt, hanem a kormány meggyengítésére szánt, spontánnak tűnő politikai kezdeményezés gondolata jóval korábban megfogalmazódott, mint hogy Magyar a nyilvánosság elé lépett – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég tanácsadója azt is mondta: egy komplett nemzetközi hálózatról van szó, amely külföldi finanszírozási hátteret is biztosít a nem magyar emberek érdekeit szolgálni akaró, immár Magyar Péter nevével is fémjelzett baloldalnak. Hozzátette: konzervatívnak, nemzetinek maszkírozza magát, ám valójában minden ízében baloldali és globalista érdekeket képvisel. Egyszóval: hazudik.

Nemrég kiderült, hogy Magyar Péter Legyél a változás! nevű egyesületét már 2023-ban bejegyezték, és olyan dollárbaloldali szereplőkhöz köthető, mint Molnár Áron (noÁr), a Tanítanék Mozgalom vagy éppen a Humán Platform. Miért kötődik ilyen sok szállal a baloldalhoz Magyar Péter, mi lehet ennek az oka? És lehet jelentősége annak, hogy már 2023-ban létrehozták ezt az egyesületet?

Magyar Péter baloldalhoz való ilyen szoros kötődése, és az a puszta tény, hogy már a tavalyi év nyarán, azaz több, mint hat hónappal a kegyelmi ügy kirobbanását – és Novák Katalin köztársasági elnök, illetve Varga Judit pozíciójáról történő lemondását – megelőzően bejegyezte a bíróság az említett egyesületet, mind mind azt a gyanút erősítik, hogy

Hirdetés

Magyar ellenzéki aktivizálódása nem csak időzített volt, hanem a kormány meggyengítésére szánt spontánnak tűnő politikai kezdeményezés gondolata jóval korábban megfogalmazódott, mint hogy Magyar a nyilvánosság elé lépett.

Ma a nemzetközi progresszív, baloldali körök és hálózatok benne látják, azaz tőle remélik a magyar politikai stabilitás megingatásának, és a nemzeti kormány mielőbbi megbuktatásának lehetőségét. Ugyanakkor amit az ő esetében látunk, teljesen unikális a magyar politikatörténetben, hiszen mások baloldali programját, mások egyesületét, más pártját, sőt újabban más önkormányzati képviselőit és polgármestereit, esetleg helyi szervezeteit kívánja használni saját politikai céljait érdekében.

A Legyél a változás! székhelyeként megjelölt II. kerületi lakást tulajdonló cég – egy 2014-es cikk szerint – egy olyan ciprusi offshore céghez köthető, amelyben a Bajnai Gordonnal kapcsolatba hozható Wallis AssetManagement Zrt. több tagja is érdekelt. Mit akarhatnak Bajnaiék Magyar Pétertől?

Hirdetés

Nem véletlen fejlemény, hogy Bajnai Gordonék érdekcsoportja is megjelent Magyar Péter mozgalma körül, hiszen a szuverenista nemzeti kormány megbuktatására szánt pénzek ismételt felhasználásának lehetőségét láthatják Magyar Péter színrelépésében – és az ehhez szükséges közéleti színjáték megfelelő szervezeti keretét biztosíthatja majd számukra egy párt, egy egyesület és egy ernyőszervezet hármasa. Egyes vélemények szerint Bajnaiék cégcsoportja már korábban is igen komoly gazdasági hasznot húzhatott a dollárbaloldalnak nyújtott külföldi támogatásokból, és a céljuk most is az lehet, hogy közvetlen vagy közvetett módon jelentős nyereséget, hasznot generálhassanak, a maguk gazdasági és politikai céljaira mentén.

A Tűzfalcsoport feltárta, hogy hova van bejegyezve a Legyél a változás! Egyesület, és kié az ingatlan. A cég egy vállalkozó házaspáré, és a cég tulajdonosa Duda Éva koreográfus, aki nem más, mint Molnár Áron (noÁr) házastársa. Miért lehet fontos, hogy noÁr és felesége is kapcsolatba hozható Magyar Péterrel?

Sajtóhírek szerint valóban Molnár Áron (noÁr) házastársa, egyben tulajdonosa egy olyan cégnek, amely személyi szinten kötődik a Magyar Péter egyesületének székhelyet biztosító azon Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft.-hez, amely vállalat egy 2014-ben publikált online cikk szerint egy offshore-ügyben érintett (és Bajnai Gordon üzleti köréhez kapcsolható) ciprusi cég egyik részvényese. Itt egyes kommentárok szerint

Hirdetés

egy komplett nemzetközi hálózatról van szó, amely külföldi finanszírozási hátteret is biztosít a nem magyar emberek érdekeit szolgálni akaró, immár Magyar Péter nevével is fémjelzett baloldalnak.

A dollárbaloldal a hozzájuk köthető civilnek mondott mozgalmak és a dollármédia a korábban többször is csúfosan megbukott baloldali pártok mellett, illetve részben már azok helyett, az influenszerek eszköztárával kiegészítve, megkettőzött erőfeszítéssel dolgoznak Magyarország következetesen migrációellenes és végig békepárti, szilárdan nemzeti elkötelezettségű kormányának fokozatos gyengítésén, ám ez a törekvésük mindeddig világos kudarcot vallott.

Portálunk is megírta, hogy Magyar Péterék egyesületét tehát egy olyan lakásba jegyezték be, amely egy ciprusi, Bajnai köreiig érő offshore hálóban érintett vállalkozás tulajdona. Hosszútávon miért lehet fontos Magyar Péternek, hogy ilyen körökhöz csatlakozott? Mit remél?

Hirdetés

Az idő előrehaladtával egyre inkább a politikai és egzisztenciális túlélés kölcsönös szándéka fűtheti tovább ezt az együttműködést: Magyar Péter eddig megszerzett, kétes politikai és bizalmi tőkéjének a megtartása, ugyanakkor a régi baloldal levitézlett figuráinak és gazdasági érdekköreinek tűz-közelbe juttatása – ezek lehetnek azok a közép- és hosszú távú célok és motivációk, amelyek fenntarthatják a dollárbaloldal legújabb politikai projektjét.

Gyurcsány őszödi szófordulatára utalva, ehhez már „másik madám kell”, és ezt a szerepet vállalta ezúttal magára az a Magyar Péter, aki most abból szeretne megélni, hogy a maga sajátos populizmusával, május elsejei jelszavakat idéző nyilatkozataival egyre több és több követőt szerez magának a virtualitásban és az utcákon, tereken.

Konzervatívnak, nemzetinek maszkírozza magát, ám valójában minden ízében baloldali és globalista érdekeket képvisel.

Hirdetés

Pártja neve ugyan utalhat a két Tiszára – Tisza Kálmánra és Istvánra –, ugyanakkor Magyar Péter felelőtlen politikájának köze sincs a dualizmus békés nemzeti fejlődését megteremtő egykori államférfi, miniszterelnök és a fejlődést később megóvni igyekvő, ugyancsak kormányfői szerepben Magyarországot szolgáló fiának eszmei örökségéhez.

Az off-shore háttér kapcsán megjegyzendő, hogy az ilyen cégek használata megnehezítheti ezen (egyébként is nehezen felderíthető) bűncselekmények nyomozását és prevencióját, valamint az elkövetők felelősségre vonását.

Az offshore cégek továbbá egyes esetekben segítséget nyújthatnak a politikusok számára, hogy észrevétlenül tüntessenek el közpénzeket, EU-s támogatásokat, valamint, hogy észrevehetetlenné tegyék a korrupcióból származó bevételeiket, valamint lehetőséget ad számukra, hogy a politikai döntéseiket az üzleti érdekek befolyásolják.

Ez a választópolgárokban csökkentheti a politikusokba és a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat, valamint azt a benyomást keltheti, hogy a politikai és gazdasági elitre nem vonatkoznak azon szabályok, mint az átlagemberekre.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, Magyar mozgalmának honlapja, a Talpramagyarok.hu mögött is megjelent a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat. Magyar mozgalmától többen is a hozzájárulásuk megadása nélkül kaptak hírlevelet, amit Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ugyancsak aggályosnak nevezett. Utóbbi eset kísértetiesen hasonlít a baloldal 2022-es kéretlen sms-kampányára, amikor is tömegeknek küldtek kéretlenül üzeneteket. Jogilag hogyan értékelhető ez a lépés?

A 2022-es országgyűlési választások előtt többen jelezték, hogy ismeretlen telefonszámról a baloldal támogatását szorgalmazó üzeneteket küldtek ki 2022. március 29-én. Sokan (összesen 112 panasz érkezett be, és több ezren kaptak ilyen üzeneteket) úgy is kaptak ilyen jellegű SMS-eket, hogy a baloldali pártok számára soha semmilyen jellegű adatot nem szolgáltattak.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatot folytatott az ügyben, és megállapította, hogy jogsértés történt, és mind az SMS-küldő cégek, mind a lebonyolítók kapcsán további eljárásokat folytat.  A NAIH vizsgálatából kiderül, hogy az ellenzéki kampányüzenetek küldői megszegték az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét. Az adatvédelem mind a nemzeti, mind az uniós jogalkotók számára kiemelt fontossággal bír. Magyarország Alaptörvényének VI. cikk (3) bekezdése szerint mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, míg uniós szinten már az Európai Parlament és Tanács 223/2009/EK rendeletének 2. cikk e) pontja is rögzíti a statisztikai adatok bizalmas kezelésének elvét. Amit a körülmények alapján tudunk, annak értelmében a jogszerűség, tisztességes eljárás és átláthatóság követelménye minden bizonnyal sérülhetett. Amennyiben az adatkezelő nem tartja tiszteletben ezen elveket, cselekménye pénzbírságot vonhat maga után, amely, GDPR 83. cikk (5) bekezdésének a) pontja értelmében, legfeljebb 20 millió euró, illetve vállalatok esetében a teljes éves forgalom legfeljebb 4 százaléka lehet.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 219. § alapján aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mondhatjuk, hogy ugyanolyan külföldi befolyásolási kísérlet lehet készülőben, mint amilyennel 2022-ben próbálkoztak? Erről korábban már a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek. Lánczi Tamás közölte: a hivatal – a Magyar Nemzet cikke nyomán – vizsgálatot indított. 

A Magyar Nemzet a 2024. április 18-i cikkében rámutatott azokra az összefüggésekre, amelyek alapján könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy a Magyar Péter vezette Talpra, magyarok! elnevezésű (ál)civil szervezet mögött is a Bajnai Gordon-féle datadatos kör áll. Ahogy a nemzeti szuverenitás védelméről szóló 2023. évi LXXXVIII. törvény (Szvtv.) preambuluma fogalmaz,

Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban éri jogellenes támadás. Évek óta tetten érhető − és sok esetben a nyilvánosság számára is ismert − befolyásszerzési kísérletek történnek, melyek során külföldi szervezetek és személyek a saját érdekeiket igyekeznek érvényesíteni hazánkban, szemben a magyar érdekekkel és szabályokkal.

A 2022. évi országgyűlési választási kampányt már külföldről közvetlenül érkező pénzekkel próbálták befolyásolni, ezt igazolta az egységes baloldali ellenzék támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is. Több más eset mellett maga az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje is úgy nyilatkozott, hogy a választási kampány során több millió amerikai dollár érkezett hozzájuk az Amerikai Egyesült Államokból.

A 2022-ben hatályban lévő magyar joganyag még csak a pártok vonatkozásában rendelkezett a külföldi finanszírozás tilalmáról, a civil szervezetekre ez nem vonatkozott, így az akkori szabályozást rosszhiszeműen megkerülve, a baloldal a kampánya egy részét a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz áramlott külföldi pénzekből finanszírozta. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény 4. § (3) bekezdése értelmében a párt vagyoni hozzájárulást más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől nem fogadhat el, és ugyanez vonatkozik a névtelen adományokra is. A 4. § (4) bek. szerint az a párt, amely a (3) bekezdésben foglalt szabályt megsértve vagyoni hozzájárulást fogadott el, köteles annak értékét – az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felhívására – tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni. Késedelem esetén a tartozást adók módjára kell behajtani. A párt központi költségvetésből juttatott támogatását az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell.

A magyar jogrend, tehát jelenleg is tiltja a pártok számára külföldi támogatás elfogadását, ám ezt a szabályt 2022 tavaszán az egységes ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket.

Sajtóban megjelent hírek szerint a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából kivették az Estratos Digital GmbH-tés a Lundadonate.org nevű szervezetet. Vélelmezhetően nem pusztán a véletlen műve, hogy pont a tényfeltáró publicisztika megjelenése után, épp a Bajnai Gordonhoz köthető vállalkozások neve került ki a dokumentumból, erős a gyanú, hogy valamilyen jogellenességet próbáltak elfedni ezzel az érintettek. Mindezek fényében alappal feltételezhetjük, hogy ugyanolyan külföldi befolyásolási kísérlet lehet készülőben, mint amilyennel 2022-ben próbálkozott a baloldal.

Forrás: Origo

Hirdetés