Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ez a 61 milliárd nem állítja meg az oroszokat

Hirdetés

Az új amerikai segélycsomag megerősíti Ukrajna ellenállását, de nem lesz elég ahhoz, hogy megállítsa Oroszországot – jelentették ki kijevi tisztviselők és katonai elemzők a Financial Timesnak.

Az amerikai képviselőház szombaton egy 61 milliárd dolláros biztonsági csomagot hagyott jóvá Kijev részére, miután a kongresszusban hónapokig folyt a vita a republikánusok azon követelése miatt, hogy a Fehér Ház erősítse meg a mexikói határ védelmét. A törvényjavaslatot még a demokrata többségű szenátusnak is jóvá kell hagynia, valamint Joe Biden amerikai elnöknek alá kell írnia.

Bár az új csomag arra indította Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy azt állítsa, országa még mindig képes legyőzni Oroszországot, számos kijevi tisztviselő kevésbé lelkes ennyire. Szerintük “nem valószínű, hogy ez drámaian megváltoztatja Kijev helyzetét a frontvonalon” – írja az Financial Times (FT).

Hirdetés

A lapnak több ukrán frontszolgálatos katona elmondta, hogy alig bírják a könyörtelen orosz támadásokat, miközben akut lőszerhiánytól szenvednek. Néhány katona azt nyilatkozta, hogy remélik, az amerikai gyártmányú felszerelések beáramlása javítani fog a helyzetükön, bár egy magas rangú ukrán tisztviselő úgy nyilatkozott az FT-nek, hogy az csupán lassítani fogja az orosz előrenyomulást, de megállítani nem”.

Egy ukrán katonai elemző megjegyezte, hogy a 61 milliárd dolláros támogatás lehet az utolsó ilyen jellegű segítség ebben az évben, és “meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy az Ukrajnának szánt minden későbbi segélycsomag sokkal szerényebb lesz”.

Nem a lőszerhiány az egyetlen probléma, amellyel Ukrajna szembesül. Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute Eurázsia Programjának vezető munkatársa rámutatott arra, hogy Kijev számára a katonák létszáma a másik nagy kihívás. A további katonák toborzásának kérdése a frontvonalra “lehet a kulcsa annak, hogyan alakul a háború 2025-ben” – értékelte.

Hirdetés

Februárban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter több mint 444 ezer főre becsülte Ukrajna veszteségeit a konfliktus kezdete óta. A hónap elején Sojgu azt állította, hogy Kijev csak ebben az évben több mint 80 ezer katonát veszített.

Az elmúlt hetekben az ukrán hatóságok a harctéri veszteségek pótlására új törvények kidolgozásába kezdtek. Zelenszkij áprilisban két törvényjavaslatot írt alá, az egyik 27-ről 25 évre csökkenti a férfiak sorkötelezettségi korhatárát, a másik pedig jelentősen szigorítja a mozgósítási szabályokat.

NIF

Hirdetés
Hirdetés