Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kuleba nyilvánosan zsarol, nem is akárkiket

Hirdetés

Kijev jobban fogadná az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek felszólítását, hogy hagyjanak fel az orosz olajinfrastruktúra elleni támadásokkal, ha ezek az országok növelnék katonai támogatásukat – árulta el Ukrajna vezető diplomatája.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap egy helyi televízióban sugárzott interjúban tette fel javaslatát arra vonatkozóan, hogy a Nyugat hogyan érdemelhetné ki Ukrajna együttműködését. Kuleba megjegyzései azután hangzottak el, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi főnök a hónap elején aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz finomítók és olajtárolók elleni ukrán dróncsapások a nemzetközi energiaárak emelkedését idézhetik elő.

“A saját érdekeikben kell gondolkodniuk” – mondta Kuleba a Rada TV-nek. “Ha a partnereid azt mondják:

Hirdetés

“Adunk nektek hét Patriot-üteget, de van egy kérésünk hozzátok, kérlek, ne csináljátok ezt meg azt” – akkor van miről beszélni”.

“Másrészt, ha a könyörgés után se üteget, se segélycsomagot nem ajánlanak – akkor nincs miről beszélni. Mindenki túléli, ahogy tudja” – tette hozzá.

A Washingtonból, Kijev Oroszország elleni háborús erőfeszítéseinek legnagyobb támogatójából érkező fegyverszállítmányok az elmúlt hónapokban lelassultak, miközben Joe Biden amerikai elnök kormánya küzdött azért, hogy a kongresszus jóváhagyja a további ukrajnai támogatásokat. A republikánus törvényhozók ellenálltak Biden több mint 60 milliárd dolláros többletkiadásra vonatkozó kérésének, miután kormánya 113 milliárd dollárt költött el a korábban jóváhagyott támogatásból.

Hirdetés

Kijev adományozói korábban aggodalmukat fejezték ki, hogy a NATO-tagok által biztosított fegyverekkel mélyen orosz területre irányuló ukrán csapások szélesebb körű konfliktust válthatnak ki. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hónap elején azt mondta, hogy Washington nem támogatja az orosz területen végrehajtott ukrán támadásokat. Austin később felvetette, hogy Kijev a katonai célpontokra összpontosíthatna, mert a kőolaj-infrastruktúrára mért csapások felboríthatják a nemzetközi piacokat.

Kuleba azt mondta, hogy meghallgatta Austint, de nem lát “ok-okozati összefüggést ebben a kérdésben”. Ha egy oroszországi finomító “felrobban”, az ebből eredő problémák az orosz energiapiacra korlátozódnak – állította -, és Ukrajnának mindenképpen a saját érdekeit kell előtérbe helyeznie.

Az ukrán dróntámadások március eleje óta több orosz finomítót is célba vettek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felvetette, hogy Kijev azért folyamodott terrorizmushoz és az orosz polgári lakosság elleni nagy hatótávolságú csapásokhoz, hogy “meggyőzze nyugati támogatóit arról, hogy képes ellenállni az orosz hadseregnek”. Mindezt annak ellenére, hogy Kijev nem ért el sikereket a harctéren – tette hozzá a miniszter.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés