Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Itt van Macron újabb lehetetlen ötlete

Hirdetés

Emmanuel Macron francia elnök ígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy a közelgő nyári játékok idején “olimpiai fegyverszünet” legyen a gázai és ukrajnai konfliktusokban.

A játékok július 26-tól augusztus 11-ig tartanak. A megnyitó ünnepséget várhatóan több mint 300 ezren nézik meg a Szajnán a legmagasabb terrorkészültség mellett.

“Az olimpiai fegyverszünet érdekében akarunk dolgozni, és úgy gondolom, ez egy alkalom arra, hogy számos partnerünkkel tárgyaljak” – mondta Macron a BFMTV-nek adott hétfői interjújában.

Hirdetés

A francia államfő jelezte, hogy segítséget kér a fegyverszünet megszervezéséhez Hszi Csin-ping kínai elnöktől, aki május elején Párizsba látogat. Hszinek “ugyanilyen munkája volt” 2022-ben a téli olimpiai játékok alkalmából – jegyezte meg Macron.

Az “olimpiai fegyverszünet” hagyománya az ókori Görögországig nyúlik vissza, amikor a háborúzó uralkodók megállapodtak abban, hogy a játékok idejére leteszik a fegyvert, hogy a sportolók és a nézők biztonságosan közlekedhessenek a helyszínekre és vissza.

Egy ilyen fegyverszünet életbe léptetése először márciusban merült fel Macron részéről, amikor azt mondta, hogy Oroszországot felkérik, hogy a párizsi olimpia idején tartson tűzszünetet Ukrajnában. “Nekik [Oroszországnak] ezt meg kell tenniük. Mindig is így történt” – mondta akkor a francia elnök egy párizsi interjúban, amelyet az ukrán televízió mutatott be, és amelyet egy ukrán újságíró tett közzé a YouTube-on.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök később azt mondta, hogy nincs tudomása Macron javaslatáról, miszerint a párizsi játékok idejére olimpiai fegyverszünetet kellene hirdetni.

“Készek vagyunk minden javaslatot megfontolni, de mindig, minden körülmények között a nemzeti érdekek és a harctéri helyzet fog vezérelni bennünket” – jelentette ki Putyin, hozzátéve:

“Már korábban is mondtam, és most is elmondom, hogy a béketárgyalásokat támogatjuk, de nem szabad azokat csak azért megszervezni, mert ellenfelünknek elfogyott a lőszere”.

Hirdetés

Az orosz külügyminisztérium csatlakozott az elnök nyilatkozatához. Marija Zaharova szóvivő ragaszkodott ahhoz, hogy Franciaországnak le kell állítania a fegyverszállításokat Ukrajnának.

“Egy válaszjavaslattal állok elő Macronnak: hagyjon fel a civilek megölésére használt fegyverek szállításával, és hagyjon fel a terrorizmus szponzorálásával is” – sürgette Zaharova.

A gázai tűzszünetre vonatkozó egyre erősödő nemzetközi felhívások ellenére Izrael megfogadta, hogy folytatja a harcot, amíg az összes Hamász-militánst meg nem semmisítik, és az összes túszul ejtett izraeli állampolgárt ki nem szabadítják. Macron nyilvánosan nem nyilatkozott arról, hogyan tervezi, hogy nyomást gyakorol az izraeli vezetésre, hogy az olimpia idején leállítsa a hadműveletet.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés