Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Még nagyobb sebességre kapcsoltak az ukránok, de nem a frontvonalon

Hirdetés

Az új ukrán mozgósítási törvény elfogadása után nagyobb sebességre kapcsolt a kényszersorozás Ukrajnában. Egyre többen számolnak be arról, hogy szeretteiket a hadkiegészítők egész egyszerűen elrabolják az utcákról. A hatóságok közben azt is bejelentették, hogy a mozgósítottak a háború végéig kötelesek szolgálni, az állam pedig lefoglalhatja a civilek autóit a hadsereg számára.

Olena vagyok Lembergből, ma 2024 április 14-e van. Munkács gyönyörű városában vagyok, a hátam mögött pedig a helyi hadkiegészítő parancsnokság épülete áll. Kárpátalja megye határánál megállítottak minket, igazoltattak, és a barátomat, Arszent a rendőrök kitessékelték az autóból. Kis idő múlva azt láttuk, hogy egy buszba tuszkolták és elhajtottak vele, mi pedig követni kezdtük” – kezdte történetét a Híradóban látható felvételen egy fiatal nő, akinek a barátját a munkácsi hadkiegészítő parancsnokságra vitték az igazoltatás után.

Hirdetés

A férfihez nem engedtek senkit, majd pár óra fogság után a szlovák zöldhatár mellett tették ki őt és néhány társát, hogy a határőrség letartóztathassa és menekülőknek nyilváníthassa őket. Ilyen esetekben többnyire azonnal mozgósítják az elfogottakat. Azóta erről a férfiról sem tudnak semmit szerettei.

Kidobják az embereket a szlovák határ mellett, és még élvezik is az eljárást. Háború van országunkban, és míg korábban azon nevettünk, hogy az oroszok hogyan mozgósítanak, addig nálunk ez történik a szlovák határ mellett. Így dolgoznak a munkácsi hadkiegészítő katonái” – tette hozzá a kétségbeesett nő.

Ukrajnában a múlt héten fogadták el második olvasatban a mozgósítási törvényt, amelynek értelmében minden hadköteles korúnak 60 napon belül kötelezően jelentkeznie kell az illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Ellenkező esetben 220 ezer forintnyi ukrán hrivnyára büntetik, és bevonják a jogosítványát is.

Hirdetés

„Így halnak meg a fiataljaink” – mutatta a Híradóban bemutatott felvételeken a végeláthatatlan katonatemetőt egy harkivi férfi.

A szakértők már most is félmillióra teszik az ukrán hadsereg veszteségeit, mégis sokan úgy vélik, hogy a most elfogadott 25-ről 20-ra kellene csökkenteni a frontszolgálati korhatárt.

A mozgósítást 20 éves kortól kell elkezdeni. Ha túl akarunk élni, mint ország, akkor reálisan kell felfognunk a háborút, és tennünk kell valamit. Ennek hiányában ugyanis akkor fölöslegesen halt meg ez a több százezer ember, fölöslegesen szereznek sérüléseket és esnek el ma is. A totalitárius ellenfelünknek még 150 milliós tartaléka van” – mondta egy ukrán szakértő.

Hirdetés

Az új törvény értelmében Ukrajnában kötelezővé válik a katonakönyv kiváltása, annak meglétét a rendőrség, a toborzók, illetve a határőrség is ellenőrizheti. Katonakönyv hiányában még a felmentést élvezők és a rokkantak sem utazhatnak külföldre. A hadsereg pedig lefoglalhatja a civilek autóját. A jogalkotók – az ukrán vezérkar kérésére – törölték a törvényből a szolgálati időkorlátot, amit korábban 36 hónapban határoztak meg. A hadkötelesek ezentúl tehát ennél hosszabb időre is behívhatók a seregbe.

Szembeköptek minket, mint a jobbágyokat. Élve eltemetnek minket. A győzelmünket is elásták ezzel. Már nem katonák, hanem rabok vagyunk. A tetteikkel Istent nem ismerve végeznek ki így minket” – mondta egy elkeseredett mozgósított.

Közben napvilágot látott több olyan felvétel is, amelyeken az AZOV nevű, nagyon sokak által nácinak tartott, félkatonai szervezet az odesszai jogi egyetem hallgatóinak tartott toborzó előadást.

Hirdetés

A diákoknak ökölbe szorított, szívre tett kézzel kellett ordítania a szélsőséges szabadcsapat Ukrajnához szóló imáját. Az országban csak az első diploma megszerzéséig van katonai mentessége a diákoknak, másoddiplomás képzéssel azonban már nincs esély a halasztásra.

Forrás: hirado.hu, M1

Hirdetés

Hirdetés