Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ismét bebizonyosodott az ENSZ-ről, amit eddig is tudtunk

Hirdetés

Az ENSZ-nek nincsenek törvényszéki eszközei és felhatalmazása annak megállapítására, hogy pontosan ki lövi a zaporizzsjai atomerőművet – mondta a szervezet főtitkárának, António Guterresnek a szóvivője, Stephane Dujarric egy sajtótájékoztatón.

„Ezek a NAÜ-nek sem állnak a rendelkezésére. Nekünk sincs mandátumunk a vizsgálatra” – mondta Dujarric a RIA Novosztyi tudósítása szerint.

Ilyen rövid ez a hír, mégis rengeteg kérdést vet fel, nem mellesleg kinyitja a bicskát az ember zsebében. Az ENSZ drága, rengeteg jószándékú félbolondnak és ingyenélőnek nyújt megélhetést a tagállamok adófizetőinek pénzéből.

Hirdetés

Nem akarjuk elvitatni annak a karitatív munkának a fontosságát, amit az egyes válságövezetekben végez, de ezt nagy mértékben árnyalja, hogy a világszervezet békefenntartói simán képesek bárhol, bármikor végig nézni az orruk előtt zajló népirtásokat. Így tettek Ruandában, Srebrenicában – hogy csak a legismertebb példákat említsük.

A szervezet képtelen volt megfékezni az amerikaiakat Szerbia bombázása során, Irakban és ezt a sort is hosszan lehetne folytatni. Az ENSZ alá tartozó WHO kudarcot vallott a Covid-válság kezelése során is és így tovább. Nem ragozzuk.

Most pedig azt mondják, hogy nem képesek megállapítani, hogy Ukrajna vagy Oroszország felől érkeznek-e azok a lövedékek, amivel azt a zaporizzsjai erőművet támadja valaki, amelyben ott ülnek a NAÜ ellenőrei. Egyébként miért vannak ők ott? Hogy hétről hétre lekommunikálják: nincs baj?

Hirdetés

És ha lesz? Mondjuk megsérül az egyik reaktor. Akkor mit fognak tenni a kéksisakos szakik? Leülnek a sarokba, és a be nem avatkozás jegyében csak úgy végig nézik az egészet? Egy csavart nem fognak meghúzni? Valószínűleg ez lesz, igen.

Ennél, hogy az ENSZ az éles helyzetekben mindig tehetetlen, azokon a területeken pedig, amelyeken képes valami eredményt felmutatni, egyáltalán nem pótolhatatlan, így összességében sokszor megkérdőjelezhetővé válik, hogy mire is tartjuk még fent, vagy miért nem reformálják meg…

Szóval, az egésznél talán csak a gyávaság és a gerinctelenség bosszantóbb. Mert Stephane Dujarric mondhatta volna azt is, hogy az ENSZ az USA és a szövetségesei, a nyugati koalíció blokkolása miatt nem vizsgálhatják ki az esetet. Hogy nem foglalhatnak állást, nem indíthatnak vizsgálatot, mert egyesek visszaélnek a hatalmukkal.

Hirdetés

És ehhez nem is kellett volna akkora bátorság, mint a népirtások megakadályozásához.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés