Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Szlovákia Izraellel bizniszel, mutatjuk mivel..

Hirdetés

Bár korábban úgy tűnt, hogy Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter inkább amerikai légvédelmi egységeket szerezne be a Matovič-kormány idején Ukrajnának (titokban) átadott Sz-300-as rendszer helyére, valószínűleg marad az eredeti forgatókönyv, és az izraeli Barak MX.

A Barak MX közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer, így elvileg megfelelő pótlása lehetne az elkótyavetyélt egykori Sz-300-nak. A szlovák légvédelmi képességek lassan a nullához konvergálnak. A Matovič- és Heger-kabinetek idején regnáló védelmi miniszter, Jaroslav Naď (a progresszívok egyik legveszekedettebb háborús héjája) anno Ukrajnának adta az Sz-300-ason kívül a KUB közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert, mind a 13 MiG-29-est.

Hirdetés

Szlovákia, azért cserébe, hogy az ukránok kedvéért lecsupaszította védelmi képességeit, a Nyugattól előbb Patriot rendszereket kapott kölcsönbe kulcsfontosságú pontjai védelmére.

Ahogy azonban Ukrajnának egyre nagyobb szüksége lett a Patriotokra, előbb a hollandok, majd a németek, végül az amerikaiak is kivonták az országban állomásoztatott összesen négy egységet.Helyükre érkeztek az olasz SAMPT/T (Mamba) légvédelmi rendszer, szintén kölcsönbe, olasz katonákkal (kezelőszemélyzettel) együtt. Csakhogy márciusban lejárt a szerződés az olaszokkal, Róma pedig hazahívja a Mambákat és a katonáit is Szlovákiából.

Hetekkel ezelőtt Robert Kaliňák az Egyesült Államokban tett látogatást, amely kapcsán felreppentek olyan hírek, miszerint az előző kormányok által megpályáztatott légvédelmi rendszer helyett inkább amerikai Patriotokat vásárolna. Azt a versenypályázatot az izraeli Israel Aerospace Industries nyerte el. A Štandard értesülései szerint azonban Kaliňák nem járt sikerrel, vagy a szlovák kormány gondolta meg magát, és végül megtartja az izraeli beszállítót.

Hirdetés

Azt nem tudni, hogy mennyi köze van a döntéshez annak, hogy a Nyugat kifogyott a Patriot-rendszerekből, mert a nélkülözhető példányokat már mind Ukrajnába küldte. Ráadásul egyetlen Patriot rendszer 1 milliárd euróba kerül (Szlovákia lefedése legalább négymilliárd euróba kerülne), egyetlen hozzá való rakéta pedig 3-5 millió euróba. Az már megerősített tény, hogy az orosz-ukrán háború miatt mind egységekből mind rakétákból hiány van, márpedig a gyártókapacitások erősen korlátozottak, így évekbe telik, mire a Patriotok ismét kellő számban állnak majd rendelkezésre.

Az azonban valószínű, hogy a döntéshez a hétvégi Izrael elleni iráni dróntámadás végeredménye nem járult hozzá. Izrael ugyan tényleg megsemmisítette a rakéták 99,9 százalékát, de a védekezésben a Barak MX típusú légvédelmi rendszer nem vett részt. Az izraeli Barak rendszer a szlovákiai kritikus infrastrukúra védelmét fogja ellátni.

Hatóköre 150 kilométer (ez fele a Patrioténak vagy az Sz-300-asénak), de ezen hatókörön belül képes olyan védelmet nyújtani, mint a Patriot.Az egy irányítóegységből és három kilövőállásból álló rendszer összesen 24 rakétát tud kezelni. Az izraeliek 128,1 millió eurós árral nyerték meg anno a kiírt versenypályázatot, de a tényleges ár ennél valószínűleg jóval borsosabb lesz. Ám más problémák is vannak a rendszerrel. Az egyik az a bizonytalansági tényező, hogy Izraelen kívül még soha sehol nem használták ezt a rendszert. A másik probléma, ami fontosabb, hogy nem önjáró egységekről van szó. Míg a konkurensek, mint a francia Spyder vagy a német IRIS-T SLM katonai tehergépjármű-alapra vannak rögzítve, addig a Barak MX csak vontatható platformokra.

Hirdetés

Vagyis, egy komolyabb szituációban az egységeket előbb az adott helyszínre kell vontatni, ott le kell pakolni, elő kell készíteni, csak ezután lehet használni. Átszállításkor megint elő kell készíteni, fel kell pakolni, csak ezután lehet elvontatni egy másik helyszínre. Azt is a rendszer rovására írják, hogy mivel sehol sem használták még Izraelen kívül, nem NATO-kompatibilis.

Ugyanakkor az Israel Aerospace Industries a világ egyik kiemelkedő fegyvergyártója, amelynek Arrow rendszerei a hétvégi iráni dróntámadásnál is bizonyított már. Azt túlzás lenne kijelenteni, hogy az előző kormány meggondolatlanul döntött az izraeli beszállító mellett. 2021-ben ugyanis ugyanez a kormány 17 3D rádiólokátor-egységet rendelt meg a szintén izraeli Elta Systems-től – ami az Aresopace Industries leányvállalat, így a radarok és a légvédelmi rendszer kompatibilitásához nem férhet kétség. Ami az árakat illeti, ott két hullámban repkednek majd a százmilliók.

Az első körben Szlovákia magát a rendszert vásárolná meg 36 rakétával együtt. A második körben 110 millióért pót-muníciót szerezne be a minisztérium.

Hirdetés

Forrás: Körkép.sk

 

Hirdetés

Hirdetés