Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A brit miniszterelnök a kötelező katonai-polgári szolgálat bevezetését ígérte

Hirdetés

Rishi Sunak brit miniszterelnök ígéretet tett a kötelező katonai-polgári szolgálat (National Service) újbóli bevezetésére, ha a Konzervatív Párt marad hatalmon a júliusra kitűzött parlamenti választások után – jelentette a brit média vasárnap.

A várhatóan évente mintegy 2,5 milliárd fontba (3,19 milliárd dollár) kerülő rendszer szerint minden 18 évesnek vagy teljes munkaidőben be kellene vonulnia a hadseregbe, vagy önkéntes szolgálatot kellene vállalnia havonta egy hétvégén, azaz évente 25 napon át olyan közösségi szervezeteknél, mint a rendőrség vagy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS).

Sunak azzal érvelt, hogy a kötelező szolgálat segítene feléleszteni a „nemzeti szellemet” és „életet megváltoztató lehetőségeket nyújtana fiataljainknak” – olvasható a brit média által vasárnap közzétett ígéretekben.

Hirdetés

„Ez egy nagyszerű ország, de fiatalok generációi nem kapták meg azokat a lehetőségeket és tapasztalatokat, amelyeket megérdemelnének, és vannak olyan erők, amelyek megpróbálják megosztani társadalmunkat ebben az egyre bizonytalanabb világban” – magyarázta Sunak, akit az állami irányítású BBC idézett.

„Világos tervem van ennek kezelésére és jövőnk biztosítására. Bevezetem a nemzeti szolgálat új modelljét, hogy közös céltudatosságot teremtsek fiataljainkban, és megújuljon a büszkeség érzése hazánk iránt” – folytatta a választások nélkül kinevezett miniszterelnök, aki azzal érvelt, hogy a lépés »életet megváltoztató lehetőségeket« biztosítana a fiataloknak, hogy »valós készségeket tanuljanak, új dolgokat tegyenek, és hozzájáruljanak a közösségükhöz és hazánkhoz«.

„Apaként alig várom, hogy a saját két lányom is teljesítse a nemzeti szolgálatot: Úgy gondolom, hogy ez számukra is megtérülő élmény lesz” – állította a politikus.

Hirdetés

A terv szerint a Konzervatív Párt újraválasztása esetén királyi bizottságot hoz létre a „National Service Program” véglegesítésére, és jövő szeptemberben elindítja a kísérleti programot.

A Mail on Sunday szerint a szolgálat újbóli bevezetésének tervét titokban dolgozták ki, és csak Sunak legközelebbi tanácsadói voltak beavatva a részletekbe. A 40 oldalas dokumentumban a tanácsadók azzal érveltek, hogy a fegyveres erők bővítése szükséges „az olyan országok, mint Oroszország és Kína által jelentett növekvő nemzetközi fenyegetésekkel szemben”.

A bejelentést az ellenzék bírálta, azzal vádolva a konzervatívokat, hogy tönkreteszik a brit gazdaságot és csökkentik a csapatok létszámát.

Hirdetés

„Ez nem egy terv – ez egy felülvizsgálat, amely milliárdokba kerülhet, és csak azért van rá szükség, mert a toryk a fegyveres erőket Napóleon óta a legkisebb méretűre csökkentették” – mondta a BBC-nek a Munkáspárt egyik szóvivője.

„A fegyveres erőinket egykor a világ irigyelte. Ez a konzervatív kormány csökkentette a csapatok létszámát, és további csökkentéseket tervez a hadsereg méretére vonatkozóan” – mondta Richard Foord liberális demokrata védelmi szóvivő.

A brit hadsereg 364 éves történelme során többnyire önkéntes haderő volt, de az első és a második világháború alatt bevezették a sorkatonai szolgálatot, amely 1960-ban szűnt meg. Az elmúlt évtizedekben a brit fegyveres erők jelentős csökkentéseken mentek keresztül, 2010 és 2024 között több mint negyedével csökkent a csapatok létszáma.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés