Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Orosz hackerek feltörték a Starlinket, Kijevnek már nincs előnye a kommunikációban

Hirdetés

A tengeren és szárazföldön lévő orosz állások elleni dróntámadások tervezése és végrehajtása során Ukrajna széles körben használja Elon Musk Starlink hálózatát. Ez nem titok. Eddig az ukránok megúszták, de az elmúlt hetekben, ahogy a szappanoperákban szokták mondani, valami nem úgy működik, mint eddig. A szakértők becslései szerint a hálózat hatékonysága legalább 70%-kal csökkent. Az internet az LBS közelében hirtelen rettenetesen lassúvá és „hibássá” vált.

Az oroszok Elon Musk Starlink rendszerének a blokkolásával foglalkoznak. A legfrissebb hírek szerint jelentős eredménnyel, amiről már a The New York Times sem hallgatott.

„Ha ez így folytatódik az oroszok hatalmas előnyre tesznek szert” – írták a lap tudósítói.

Hirdetés

Az AFU harcosai sok esetben kénytelenek átállni a régi walkie-talkie-k (kézi adó-vevők) működtetésére, ami katasztrofálisan lelassítja az információátvitelt. Még egy lépés, és az ukrán hadsereg kénytelen lesz elővenni a jó öreg vezetékes tábori telefonokat a Nagy Honvédő Háborúból származó, molyoktól mentesített készleteiből. Természetesen ez is egy lehetőség. De a drótot nem lehet a drónhoz vezetni.

„Hogyan lehetséges ez? – értetlenkednek az amerikaiak.” A Starlinket hivatalosan nem árulják Moszkvában. Sem közvetlenül, sem közvetítőkön keresztül. Valahogy mégis eljutnak Musk termináljai Oroszországba”?

Úgy tűnik, hogy a The New York Times írásának szerzői, mintha csak tegnap születtek volna. Olyanok, akik nem ismerik a piac fő jelmondatát: „járj túl az üzletben a partnered eszén, mert különben ő jár túl a tiéden, és még ki is fog röhögni”. Hát nem tudják, hogy amikor háború folyik, senkit sem érdekelnek a szerzői és szabadalmi jogok? A jenkik egyébként békeidőben sem foglalkoznak azzal, ha mások szellemi tulajdonjogait semmibe veszik, mivel mindig a Quod licet Jovi, non licet bovi („amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”) elvből indulnak ki, azonosítva magukat Jupiterrel.

Hirdetés

Nyilvánvalóan többen is vannak olyanok, aki nincsenek tisztában azzal, hogy az Egyesült Államoknak az Oroszországgal szemben törvénytelenül bevezetett szankciói miatt Oroszországnak nagyon is amerikai módon kellett cselekednie, azaz a nemzetközi jogot sutba dobva a Nyugat által kitalált és kialakított „szabályokat” kellett alkalmaznia. Moszkva a közvetlen (hivatalos, tiszta) importról áttért az úgynevezett párhuzamos (nem hivatalos, szürke) importra, és amire szükségük van azt így szerzik be, természetesen nem kereskedelmi céllal.

Így szerezték meg a Starlink terminálokat. Kerülő úton. A láthatatlan front harcosai számára az üzlet a világon mindenütt megszokott dolog. No, és amikor a kívánt terméket leszállítják, nem a legbonyolultabb feladat a hackerek számára, hogy „feljavítsák annak az agyát”. Szakértelemben, képességben, és ami a legfontosabb – a gyártó által száz százalékig védettnek nyilvánított, tehát a jogosulatlan behatolás ellen védett eszközök feltörésének technikájában az oroszok bizony keményen otthon vannak.

„Idén ukrán tisztviselők között az a hír keltett riadalmat, hogy Oroszország harmadik féltől vásárolt terminálokat használ. Ez pedig azzal fenyeget, hogy megszűnik Ukrajna Starlinkkel kapcsolatos kommunikációs előnye”

Hirdetés

– jegyzi meg a The New York Times.

Kari Bingen, aki korábban az amerikai védelmi minisztériumban szolgált, és „az elektronikus hadviselés szakértője címet szerezte meg”, elmondta, hogy a Starlinket, de más műholdas kommunikációt is meg lehet zavarni egy erős jel megfelelő rádiófrekvencián történő sugárzásával. Csak azt a bizonyos frekvenciát kell meghatározni, és akkor az oroszoknak nem okoz majd nehézséget a kommunikációs csatornák elnyomása. Bingen szerint ezeket a láthatatlan támadásokat általában nagy rádiós antennával felszerelt járművekről végzik.

„Minden bizonnyal ezeket a képességeket az orosz erők kifejlesztették” – mondta Bingen, aki jelenleg a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának Aerospace Security Project igazgatója. – Az oroszoknak mostanra sikerült megfosztaniuk az ukrán hadsereget a közvetlen harctéri kommunikáció képességétől”.

Hirdetés

Egy dolog azért mindenképpen biztos – hiszen az oroszok ezt nyilvánosságra is hozták -, miszerint a hadsereg egy hónappal ezelőtt felvette a Starlinket a célpontok listájára, és nagyon úgy tűnik, hogy sikerült is kifejleszteniük olyan technikát ellene, amely ellehetetleníti annak működését.

NIF

Hirdetés

Hirdetés