Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Semjén: Senkit sem küldünk vissza Ukrajnába

Hirdetés

“Magyarországon minden menekült biztonságban van” – nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az atv.hunak, miután a magyar hatóság vizsgálja: az ukrán határon áthatolt teherautó utasai jogosultak-e a kiadatás elleni védelemre. Megszólalt az ukrán határőrszolgálat szóvivője is. 

“Természetesen senkit sem küldünk vissza Ukrajnába, Magyarországon minden menekült biztonságban van” – jelentette ki Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke azt követően nyilatkozott erről, hogy kiderült: menekültügyi eljárást indítottak az ukrán határon áthatolt teherautó utasai ügyében.

Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére a magyar-ukrán határon áthatolt teherautó ügyében azt a tájékoztatást adta: a hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról.

Az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre – írta Szabolcs vármegyei rendőrfőkapitányság.

“Nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket”

Hirdetés

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes májusban már nyilatkozott arról, hogy Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket, függetlenül attól, hogy katonaköteles  vagy sem.

Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket- nyilatkozta májusban Semjén Zsolt.

Most a rendőrségi közleményben emlékeztettek arra, a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek. A rendőrség hivatalos eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit – emelte ki a főkapitányság.

Hirdetés

Megszólalt az ukrán határőrszolgálat szóvivője

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra, a magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe.

Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt. A magyar fél később 32 személy őrizetbe vételéről tájékoztatta az ukrán határőrséget.

Hirdetés

Andrij Demcsenko szóvivő hozzátette: a magyar fél még nem adta át Ukrajnának az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat.

ATV.hu

Hirdetés

Hirdetés