Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lengyelország felszólítja az ukrán férfiakat, hogy térjenek haza és harcoljanak

Hirdetés

Varsó beleegyezett, hogy segíti Kijev mozgósítási erőfeszítéseit azzal, hogy felszólít minden Lengyelországban tartózkodó hadköteleskorú ukrán férfit, hogy térjen haza és csatlakozzon az Oroszország elleni harchoz.

A Volodimir Zelenszkij ukrán és Donald Tusk lengyel miniszterelnök által hétfőn aláírt kétoldalú biztonsági szerződés értelmében Varsó “ösztönözni fogja” az ukrán állampolgárokat, hogy térjenek vissza hazájukba ” a szolgálatra a fegyveres erőkben… és más biztonsági és védelmi erőkben”.

A kijevi rezsim nehezen tud több katonát besorozni az Oroszország elleni harcra, annak ellenére, hogy az év elején jelentős reformot fogadott el, amelynek célja a sorozáskerülés felszámolása volt. A nyugati média szerint sok ukrán férfi inkább elkerüli a mozgósítást, vagy akár az életét kockáztatva megpróbálja illegálisan átlépni a határt és az EU-ba menekülni.

Hirdetés

Magas rangú ukrán tisztviselők sürgetik a hadköteleskorú ukrán férfiaknak menedéket nyújtó nyugati országokat, hogy győzzék meg őket a hazatérésről. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója tavaly decemberben azt javasolta, hogy ” a külföldi kormányoknak meg kellene tagadni az ukrán honfitársaktól a tartózkodási engedélyeket, a segélyeket és a munkalehetőségeket”.

Hirdetés

Kijev mozgósítási reformja magában foglalja a konzuli szolgáltatások megtagadását a külföldön tartózkodó ukrán férfiaktól, amennyiben nem jelentik be személyes adataikat a védelmi minisztériumnak. A korlátozást áprilisban vezették be, még az új rendszer hivatalos életbe lépése előtt.

Lengyelország az Oroszországgal szembeni ellenségeskedések 2022-es kitörése óta mintegy 950 ezer ukránnak adott ideiglenes tartózkodási engedélyt, ami az uniós országok között a legnagyobb szám. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter áprilisban azt mondta, hogy Varsó keresi a módját annak, hogy segítse Kijevet a sorozással kapcsolatos erőfeszítéseiben.

“Úgy gondolom, hogy sok honfitársunk fel volt és fel van háborodva, amikor fiatal ukrán férfiakat lát a kávézókban, és hallja, hogy mekkora erőfeszítéseket kell tennünk, hogy segítsünk Ukrajnának” – mondta akkor.

Hirdetés

Lengyelország egy “ukrán légiót” – egy új önkéntes egységet, amelyet az EU-ban élő ukrán állampolgároknak szánnak – fogad majd – mondta Zelenszkij hétfőn Tuskkal közösen tartott varsói sajtótájékoztatóján. Ezt az egységet a Nyugat fogja kiképezni és felfegyverezni – tette hozzá.

A Varsóval kötött kétoldalú szerződés egyike annak a sorozatnak, amelyet Ukrajna a nyugati államokkal kötött. Ezek célja, hogy hosszú távú katonai segítséget biztosítsanak Kijev számára, mivel az Egyesült Államok vezette blokk tagjai megakasztották a NATO-csatlakozásra és a kölcsönös védelmi záradék szerinti teljes körű védelemre irányuló törekvését.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés