Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Medvegyev: a NATO-nak vagy Ukrajnának meg kell szűnnie

Hirdetés

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint a NATO nyilatkozata, miszerint Ukrajna esetleges csatlakozása az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez “visszafordíthatatlan”, azt jelenti, hogy vagy az országnak, vagy a szövetségnek – vagy mindkettőnek – meg kell szűnnie.

A NATO-államok vezetői által a héten Washingtonban tartott csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozat támogatását fejezte ki Ukrajna “joga iránt, hogy maga válassza meg biztonsági rendjét”, és kijelentette, hogy Ukrajna “visszafordíthatatlan úton halad a teljes euroatlanti integráció, beleértve a NATO-tagságot is”.

Oroszország következetesen azt hangoztatta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása átlépne egy “vörös vonalat”. A Kijevvel szembeni jelenlegi ellenségeskedések egyik fő kiváltó okaként a szövetség európai terjeszkedését említette.

Hirdetés

“A következtetés nyilvánvaló. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Ukrajna ‘visszafordíthatatlan útja’ a NATO felé vagy Ukrajna eltűnésével, vagy a NATO eltűnésével végződjön. Jobb esetben mindkettő” – mondta Medvegyev csütörtökön.

A közös nyilatkozat megfogalmazása médiajelentések szerint azt a célt szolgálta, hogy megnyugtassa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki azt állította, hogy országa megérdemli a gyors csatlakozást a NATO-hoz hálából azért, hogy harcolt, hogy állítólag “megvédje” a Nyugatot Oroszországtól. A tagállamok, köztük az Egyesült Államok azonban világossá tették, hogy Ukrajna nem csatlakozhat hozzájuk teljes jogú résztvevőként, amíg a konfliktus megoldatlan marad.

Kijev az elmúlt hónapokban számos kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá nyugati államokkal a NATO-szerződésben előírt garanciák helyett. A legutóbbi paktumot a héten Luxemburggal véglegesítették.

Hirdetés

Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, korábban óvatosságra intett arra az esetre, ha Kijev meggondolná magát, és elfogadná Oroszország feltételeit a tárgyalásos béke érdekében.

Úgy érvelt, hogy egy ilyen megállapodás, amely magában foglalná Kijev NATO-törekvéseiről való lemondását, újabb puccshoz vezethet Ukrajnában, és egy még radikálisabb kormány végül átveheti a hatalmat.

Ebben a forgatókönyvben – mondta – az ellenségeskedések újrakezdődnének, és Ukrajna államisága végleg elveszne. De “Oroszország ellenségei nem mennek sehová, és erőt gyűjtenek egy újabb kísérlethez, hogy elpusztítsák országunkat” – jósolta Medvegyev.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés