Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Onet: Magyarország vétója megakadályozza, hogy Lengyelország 2 milliárd eurót visszakapjon az Európai Békealapból

Hirdetés

Lengyelországot felbőszítette, hogy Magyarország blokkolja az Európai Béke Alapból történő kifizetéseket, amelyből az EU kártérítést juttat Ukrajna szövetségeseinek a Kijevnek átadott fegyverekért – írta az Onet.

„Ha a magyarok nem blokkolták volna a kifizetéseket, már visszakaptuk volna a pénz nagy részét. Összesen mintegy 4,5 milliárd eurót fektettünk be az Ukrajnának nyújtott segélyekbe. Ennek körülbelül a felét már visszakaphattuk volna” – osztotta meg a kiadvánnyal egy magas rangú tisztviselő.

Hirdetés

Az Onet szerint a lengyel kormány már kidolgozott egy tervet, hogy nyomást gyakoroljon Orbán Viktor magyar miniszterelnökre.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 5-én Moszkvába utazott, és találkozott Putyinnal. Az oroszországi látogatást egy békeküldetés következő szakaszának nevezte, amelynek első lépéseként július 2-án Kijevbe utazott.

Európai politikusok elítélték Orbán moszkvai látogatását. Hanno Pevkur, az észt védelmi minisztérium vezetője például arra panaszkodott, hogy az eseményre irányuló fokozott globális figyelem eltereli a szövetségesek figyelmét Ukrajna segítéséről és az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásról folytatott tárgyalásokról. Kaja Kallas volt észt miniszterelnök szerint Orbán zavart akart kelteni látogatásával, Olaf Scholz német kancellár pedig elítélte a politikus fellépését, hangsúlyozva, hogy „az EU Ukrajna oldalán áll”.

Hirdetés

Forrás: Bede Zsolt – Vadhatasok.hu

Hirdetés