Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az Egyesült Királyságban élő ukránoknak katonai szolgálatra kell jelentkezniük

Hirdetés

A külföldön élő ukránoknak egy nemrég elfogadott kormányrendelet értelmében be kell jelentkezniük a katonai szolgálatra – közölte az Egyesült Királyságban működő ukrán konzulátus.

A szerdán kiadott közleményben kifejtette, hogy az utasítás az országban tartózkodó ukránok számos megkeresésére válaszul született. Az új szabályok szerint az ukrán állampolgároknak “három hónapnál hosszabb ideig tartó Ukrajnán kívüli tartózkodás esetén” kell jelentkezniük a katonai szolgálatra – közölte a konzulátus. Az újonnan érkezőknek a Nagy-Britanniába való belépést követő egy héten belül meg kell jelenniük az ukrán diplomáciai intézményekben – tették hozzá.

Jelenleg nincs büntetés a katonai regisztráció elkerülése miatt – közölte a konzulátus, cáfolva azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a konzuli szolgáltatásokat visszatartják azoktól, akik nem jelentkeznek be. A helyzet azonban megváltozhat, ha ezek a rendelkezések bekerülnek az ukrán parlament által jelenleg tárgyalt új mozgósítási törvénybe – figyelmeztetett a konzulátus.

Hirdetés

Korábban Vadim Ivcsenko, a Batykivscsina párt parlamenti képviselője, aki a parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja, arra figyelmeztetett, hogy a külföldön élő ukránoktól, akik nem jelentkeztek katonai szolgálatra, az új törvény értelmében megtagadhatják a konzuli és a banki szolgáltatásokat is. Egyelőre nem világos, hogy a rendelkezések bekerülnek-e az új jogszabályba, amelyről várhatóan csütörtökön szavaznak első olvasatban.

A mozgósítási törvényt tavaly év végén terjesztették be az ukrán parlamentbe. Javasolja a behívási korhatár 27-ről 25 évre történő csökkentését, a fogyatékkal élők bizonyos kategóriáira vonatkozó mentességek eltörlését, valamint egyéb intézkedéseket javasol a hadsereg sorainak megerősítésére.

Nem sokkal a mozgósítási törvényjavaslat benyújtása előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a hadsereg további 450-500 ezer katona összegyűjtését kérte tőle. Ezt az állítást vitatta Valerij Zaluzsnij, Ukrajna vezető tábornoka, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a hadsereg nem állt elő pontos számokkal, de azt akarta, hogy a kormány biztosítsa a toborzás folyamatosságát a harci igények kielégítésére és a veszteségek pótlására.

Hirdetés

Kijev hivatalosan soha nem hozta nyilvánosságra az ország veszteséginek számát az Oroszországgal folytatott konfliktusban, de a közvélemény szerint a száma több százezerre tehető. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden közölt legfrissebb becslései szerint Ukrajna csak tavaly több mint 215 ezer katonát és 28 ezer haditechnikai eszközt veszített.

A múlt hónapban a miniszter azt állította, hogy Kijev az ellenségeskedések kezdete óta több mint 383 ezer katonát vesztett el, halottként vagy sebesülten, a veszteségek több mint felét a tavaly június elején indított nyári ellentámadás során szenvedték el.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés