Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Medián: A jobboldal tudott a leginkább mozgósítani az elmúlt hetekben

Hirdetés

Felmérést készített a Medián arról, hogy melyik párt tudja a leginkább az urnákhoz csábítani a potenciális szavazóit. A Hvg.hu által prezentált közvélemény-kutatás alapján (melynek első felét már múlt héten bemutatták) áprilisról májusra a jobboldal tudott a leginkább erősíteni a mozgósításban: a magukat biztos szavazóknak mondók aránya a fideszesek között 7, az Mi Hazánkkal szimpatizálók között 23 százalékponttal nőtt. A párt nélküliek körében (ők azok, akik nem tudják, vagy nem akarják megmondani, hogy melyik listára fognak szavazni) ugyancsak nőtt a szavazási hajlandóság.

Összességében május végén a fideszesek 84, a Tisza-szimpatizánsok 85, a DK-sok 84, a Mi Hazánkosok 81, a momentumosok 83 és a párt nélküliek 66 százaléka ígért biztos részvételt az EP-választáson.

Ebben a csoportban az átlagosnál valamivel több az ország helyzetével kritikus állampolgár, ám a Hvg.hu szerint elhamarkodott lenne a választások kimenetelével kapcsolatban messzemenő következtetést levonni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes szavazókorú népesség saját bevallása szerint 76 százalékos „biztos” részvétele mögött is minden korábbi tapasztalat szerint is „nagyotmondás” áll.

Hirdetés

A felmérés rákérdezett arra is, mennyire tartják valószínűnek, hogy Magyar Péter pártja 2026-ban egyedül is megnyeri az országgyűlési választásokat. A Tisza Párt szavazóinak 56, a fideszesek 2, más ellenzéki pártok szimpatizánsainak 16, a szavazókorú népességnek pedig 17 százaléka válaszolt úgy, hogy valószínűnek vagy nagyon valószínűnek tartja.

A felmérést május 27-e és 29-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

VH

Hirdetés
Hirdetés