Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

El Pais: az ukránok elismerték, hogy kifogytak az élőerőből

Hirdetés

Az ukrán hadsereg egyik legnagyobb kihívása a létszámhiány, ami miatt egyre inkább kénytelen teret engedni az orosz előrenyomulásnak – írta hétfőn az El País, védelmi minisztériumi forrásokra és harctéri parancsnokokra hivatkozva.

A spanyol lap riporterei ellátogattak Kurahovóba, egy, a Donyecki Népköztársasághoz tartozó, de jelenleg ukrán ellenőrzés alatt álló városba. A beszámoló szerint az orosz előrenyomulás miatt az ukrán erők hamarosan kénytelenek lesznek visszavonulni, hogy elkerüljék a bekerítést.

Az ukrán védelmi minisztérium egyik helyszíni tisztviselője elmondta, hogy Kijev fő gondja nem a fegyverek hiánya, hanem a katonáké. „Az emberek nem akarnak a hadsereghez csatlakozni. A brigádok kimerültek, és nincs elegendő ember, aki váltaná őket” – mondta az El Paísnak.

Hirdetés

Több ukrán katona is megerősítette ezt az aggodalmat. Egy tiszt, aki Kurahovóban harcol, arról számolt be, hogy nincs rotáció, a katonák nem tudnak pihenni, és ez demoralizáló hatással van rájuk.

Jevhen Csurbanov, a 46. légideszant dandár tisztje elmondta, hogy míg korábban a katonák négy naponta váltották egymást, most három hónapig folyamatosan tartaniuk kell a pozícióikat váltás nélkül.

Az ukrán hatóságok már régóta jelezték a katonai létszám csökkenésének problémáját. Kijev az év elején 27-ről 25 évre csökkentette a sorozási korhatárt, és szigorította a mozgósítási szabályokat. A közösségi médiában számos videó kering arról, ahogy a hadkiegészítő tisztek potenciális újoncokat próbálnak megállítani nyilvános helyeken, és ezek az összetűzések gyakran erőszakba torkollnak.

Hirdetés

A múlt héten ukrán médiumok arról számoltak be, hogy 2022 óta közel 60 ezer esetben indult büntetőeljárás katonai egységek jogosulatlan elhagyása miatt, és közel 30 ezer dezertálással kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak. Ezek száma az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna havonta 50 ezer katonát veszít, és hozzátette, hogy az ukrán mozgósítás sem oldja meg a létszámhiányt.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés
Hirdetés