Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A strasbourgi bíróság szerint Kövér László jogosan szabott ki pénzbírságot ellenzéki képviselőkre

Hirdetés

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága megerősítette, hogy Kövér László házelnök jogszerűen szabott ki pénzbüntetést azokra az országgyűlési képviselőkre, akik 2017 áprilisában megsértették a házszabályt – közölte az MTI. A bíróság elutasította az ellenzéki képviselők panaszát.

Tíz ellenzéki képviselő emelt szót a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása ellen, A/4-es táblákat tartva fel, amelyek a köztársasági elnöknek címeztek üzenetet.

Tukacs István, Teleki László, Szakács László, Szabó Sándor és Józsa István 50 ezer forintos bírságot kaptak, míg Bangóné Borbély Ildikó, Heringes Anita, Korózs Lajos, Gőgös Zoltán és Horváth Imre 100 ezer forintos büntetést.

Hirdetés

A képviselők vitatták a büntetés jogosságát, ezért jogorvoslatot kértek.

A bíróság döntése szerint az Országgyűlés 2012-es törvénye lehetővé tette a házelnök döntésének felülvizsgálatát a mentelmi bizottság előtt, amit a képviselők igénybe vettek, és az eljárás során biztosították a megfelelő garanciákat. A bíróság megállapította, hogy a képviselők tudatosan döntöttek úgy, hogy engedély nélküli demonstrációt tartanak, megszegve ezzel a parlament belső szabályait.

A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a bírság sértette volna a képviselők véleménynyilvánítási szabadságát.

Hirdetés

Egy hasonló ügyben 2022 októberében a Demokratikus Koalíció már fordult a strasbourgi bírósághoz, miután Kövér László négymillió forintra büntetett egy képviselőjüket.

Hirdetés