Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Behívhatják az oroszokat Romániába az amerikaiak, nem is akármilyen célból!

Hirdetés

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) felajánlhatja Oroszországnak, hogy az átláthatóság növelése érdekében kölcsönösen ellenőrizhessék bizonyos katonai támaszpontjaikat, köztük a romániai Deveselun található rakétaelhárító rendszert.

Az amerikai Weall Street Journal információi szerint az Egyesült Államok már bemutatott európai szövetségeseinek egy erre vonatkozó, titkosított tervet. Eszerint a NATO felajánlaná Oroszországnak, hogy látogassák meg a Romániában és Lengyelországban létesített amerikai támaszpontokat. Mint ismeretes, Moszkva évek óta nehezményezi, hogy a nyugati erők katonai bázist hoztak létre az említett országokban, ugyanis az oroszok attól tartanak, hogy a NATO rakétákat lőhet ki rájuk például a dél-romániai Deveseluról. Az amerikaiak azonban rendszerint hangsúlyozzák, hogy elfogórakéta-ütegeket telepítettek, amelyek csupán védekezési célokat szolgálhatnak, támadásra nem alkalmasak.

Oroszország azt is jelezte, hogy a nyugati rakétapajzs potenciáljának növelése fegyverkezési versenyre ösztönöz, és válaszlépésekre késztet más országokat. Az amerikaiak mostani ötletükkel megnyugtatnák az oroszokat: személyes vizit révén nyerjenek bizonyosságot, hogy a NATO keleti határán létrehozott rakétavédelmi rendszer nem használható támadásra. Ugyanakkor az Egyesült Államok elvárná, hogy a felajánlás kölcsönösen működjön, de azt nem tudni, hová „kukkantanának be” az amerikaiak. A lengyelek azonban már jelezték, hogy nyitottak az oroszok látogatására, ugyanakkor ők is szívesen ellátogatnának Kalinyingrádra, a Balti-tenger orosz kikötővárosában – Lengyelország és Litvánia szomszédságában – ugyanis igen erős a katonai jelenlét.

Hirdetés

Amint arról szerda este beszámoltunk, megnövelte hadereje készültségi szintjét a NATO, és az orosz katonák kivonását követeli Ukrajnából, Moldovából. A NATO elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire – jelentette be Jens Stoltenberg, a testület elnöke. A nap folyamán az Egyesült Államok is megküldte írásbeli válaszait Oroszországnak. Az elnök elmondta: „ismételten felszólítjuk Oroszországot, hogy haladéktalanul csökkentse a feszültséget. A NATO hisz abban, hogy a nézeteltéréseket párbeszéd és diplomácia útján kell megoldani, nem erőszakkal vagy az azzal történő fenyegetéssel.” Oroszország december közepén kétoldalú szerződés tervezetét juttatta el az Egyesült Államoknak, és ebben egyebek között arra tett javaslatot, hogy Washington kötelezze el magát a NATO keleti terjeszkedésének leállítása mellett, szüntesse be a katonai együttműködést a posztszovjet országokkal, vonja ki nukleáris fegyvereit Európából, és ne telepítsen a kontinensre Oroszországot fenyegetni képes csapásmérő rendszereket.

Forrás: kronika.ro

Hirdetés

Hirdetés