Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A szlovákok tovább húzgálják a medve bajszát: Lavrov illegálisnak nyilvánította az S-300-as Ukrajnának más országokból történő átszállítását

Hirdetés

Jaroslav Nagy szlovák védelmi miniszter kijelentette, hogy az ország kész S-300-as légvédelmi rendszereket szállítani Kijevbe, amint az Egyesült Államoktól vagy más NATO -szövetségesektől cserét kap.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre válaszul bejelentette, hogy a szovjet S-300-as légvédelmi (légvédelmi) rendszerek más országokból Ukrajnába szállítása lehetetlen, és törvénytelennek minősül.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezek a rendszerek a kormányközi megállapodásoknak és szerződéseknek megfelelően meghatározott területeken találhatók, és olyan felhasználói tanúsítvánnyal is rendelkeznek, amely nem teszi lehetővé harmadik országokba való elküldését.

Hirdetés

„Ez teljesen jogos követelmény. (…) Azt tudom mondani, hogy nem hagyjuk, hogy ilyen kockázatok kialakuljanak, nem engedjük, hogy megvalósuljanak” – zárta Lavrov.

Március 12-én olyan információ jelent meg , hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya légvédelmi rendszerek és egyéb fegyverek Ukrajnába való átadásán gondolkodik. Egy európai diplomaták köréből származó forrás azt mondta, hogy az ukrán hatóságok igyekeztek számukra S-300-as rendszereket biztosítani, és most is folynak a konzultációk erről a lehetőségről. Ilyen fegyverek különösen Szlovákiában vannak.

Jaroslav Nagy szlovák védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy az ország kész S-300-as légvédelmi rendszereket szállítani Kijevbe, amint az Egyesült Államoktól vagy más NATO -szövetségesektől cserét kap. A védelmi minisztérium vezetője hozzátette: a hatóságok a szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászrepülőgépek cseréjéről is tárgyalnak.

Hirdetés

Forrás: Itthonrolhaza.hu

Hirdetés