Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Cseh tábornok: Túlértékelik az Ukrajnába küldött Leopard tankok szerepét, megsemmisíthetők

Hirdetés

A Kijevnek szállított német Leopard harckocsik túlértékeltek és nem „csodafegyverek” – mondta Jiří Šedivý tábornok, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke a Czdefence magazinnak adott interjúban, amelyről a RIA Novosztyi számolt be.

„A törökök Leopárdokat használtak az Iszlám Állam elleni szíriai hadműveletben és alig néhány hadművelet során legalább tíz darab semmisült meg”

– mondta a tábornok.

Hirdetés

Bírálta a nyugati politikusokat is, amiért gyakorlatilag nem ismerik a valós ukrajnai helyzetet, valamint a kijevi katonai és politikai vezetés ellentmondásos kijelentéseit a fronton elszenvedett veszteségekről és sikertelenségekről. A tábornok ugyanakkor utalt az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának vezetője, Mark Milley tábornok kritikus kijelentéseire az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Korábban a német védelmi minisztérium közölte, hogy március 27-én 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsi érkezett Ukrajnába. Múlt szerdán a portugál védelmi minisztérium közölte, hogy Kijev további három Leopard 2A6 harckocsit kapott. Másnap az El Pais című napilap spanyol kormányzati forrásokat idézett, amelyek szerint Madrid „közvetlenül a húsvét után” adja át Ukrajnának az első hat Leopard harckocsit.

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a múlt héten egy kongresszusi meghallgatáson túlzónak nevezte Volodimir Zelenszkij céljait, amelyek között szerepel a Krím „visszaadása” is. Megismételte, hogy az Egyesült Államok nem folytat háborút Oroszországgal, csak segít Ukrajnának a területi integritásért folytatott harcban.

Hirdetés

NIF

Hirdetés