Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A Russia Today kiemelte: Szijjártó Péter nem volt Kijevben az EU-s külügyminiszterek találkozóján

Hirdetés

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re – jelentette ki Josep Borrell, a blokk külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország azonban még nem vonta vissza vétóját a meglévő 500 millió eurós „európai békeeszköz” alapot illetően – hívja fel a figyelmet a Russia Today.

„Javasoltam az Európai Békefenntartási Eszköz új, többéves, kétoldalú, akár ötmilliárdos keretösszegét a jövő évre” – mondta Borrell a Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. „Remélem, hogy még az év vége előtt megállapodásra jutunk”.

Nem beszélt a jelenlegi EPF-források sorsáról, amelyeket Magyarország május óta visszatart. Az EuroNews szerint Borrell nem tett utalást Budapest álláspontjára, csak annyit mondott, hogy az EU továbbra is „minden dimenzióban” támogatja Kijevet.

Hirdetés

A magyar Szijjártó Péter – fogalmaz az RT – feltűnően hiányzott a meglepetésszerű külügyminiszteri találkozóról, amelyre a blokk 26 másik tagja küldött külügyminisztereket Kijevbe, és amelyet az Oroszországgal fennálló konfliktusban az Ukrajnának nyújtandó támogatás demonstrálásának szántak. Budapest alacsonyabb szinten képviseltette magát.

„Az EU továbbra is egységesen támogatja Ukrajnát” – hangsúlyozta Borrell a sajtótájékoztatón. „Továbbra is egységesek maradunk. Nem látom, hogy bármelyik tagállam visszalépne attól az ígéretétől, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogassa Ukrajnát”.

Amikor e támogatás konkrétumairól kérdezték Borrellt, azt mondta, hogy az EU „még többet fog tenni a jövőben”.

Hirdetés

Az EU 2022 februárja óta több mint 25 milliárd euró (26,4 milliárd dollár) katonai segélyt küldött Ukrajnának, míg a katonai, pénzügyi és humanitárius támogatás teljes összege elérte a 85 milliárd eurót (89,8 milliárd dollár) – derült ki Borrell vasárnap közzétett nyilatkozatából. Megfogadta azt is, hogy a blokk továbbra is segíteni fogja Kijevet, bármi történjék is Washingtonban. Az amerikai kongresszus szombaton elfogadta a kormányzat leállását elkerülő határozatot, amely nem tartalmazott új finanszírozást Ukrajna számára.

„Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy megszakadjon Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása” – mondta Joe Biden amerikai elnök vasárnap, és sürgette mind a demokratákat, mind a republikánusokat, hogy ezt fogadják el.

A Pentagonnak körülbelül 1,6 milliárd dollárja maradt a Kongresszus által Ukrajna megsegítésére elkülönített 25,9 milliárd dollárból, azonban ezt a pénzt az amerikai katonai készletek feltöltésére fordítja – mondta két tisztviselő a Politico című lapnak hétfőn. Egy korábbi „könyvelési hiba” miatt további 5,4 milliárd dollár értékű fegyver és lőszer szabadult fel az amerikai arzenálból az elnöki hatáskörben történő lehívás keretében.

Hirdetés

NIF

 

Hirdetés

Hirdetés