Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Magyar vétó: nem tudja megadni Ukrajnának az 500 millió eurós katonai támogatást az EU

Hirdetés

Az uniós külügyi vezetők kijevi tanácskozásán Magyarország fenntartotta korábbi vétóját.

Kijevben találkoztak az EU külügyminiszterei, hogy az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokról döntsenek. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem volt jelen a tanácskozáson, egy helyettese képviselte a magyar kormányt – írja az Euronews.

A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a tárgyalások után arról beszélt: „A kijevi találkozó erős üzenet az Ukrajna melletti szolidaritásról és támogatásról az igazságtalan és illegitim háború során”. Kijelentette: „A legerősebb biztonsági garancia, amit adhatunk, az Ukrajna EU-tagsága”.

Hirdetés

Borrell az Euronews szerint nem beszélt a magyar álláspontról, hanem annyit mondott:

Ukrajna EU-s támogatása „minden dimenzióban” folytatódni fog.

Pénteken Ukrajna „ideiglenesen” levette az OTP-t a „háború nemzetközi szponzorainak” listájáról, ami miatt korábban a magyar kormány blokkolni kezdte az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntéshozatalt. Az ukránok abban bíztak, hogy ezután a magyar kormány hozzájárul az EU 500 millió euró értékű katonai segítségéhez.

Hirdetés

A magyar Külügyminisztérium azonban a hétvégén azt közölte: nem történt tartalmai változás, az OTP nincsen törölve a listáról, és „amíg ez nem történik meg, Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyverszállítások további uniós finanszírozásában”.

Josep Borrell hétfőn aztán már nem is 500 millió eurós, hanem tízszeres, 5 milliárd eurós uniós katonai segítségnyújtásról beszélt ami kapcsán azt reméli, sikerül erről megegyezni az év végéig.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

 

Hirdetés