Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij most egy terrorista vezetőről nevezett el egy katonai egységet

Hirdetés

Kijev átnevezett egy katonai egységet Jevhen Konovalec, a fasiszta szimpatizáns tiszteletére, aki az 1920-as években az ukrán nacionalista lázadást vezette Lengyelországban. A “tiszteletbeli címet” Volodimir Zelenszkij elnök adományozta a múlt héten.

A Zelenszkij hivatala által közzétett elnöki rendelet szerint a hadsereg 131. felderítő zászlóalja a vasárnap ünnepelt Ukrajna védelmezőinek napjához kapcsolódó események keretében kapta új nevét.

Konovalec egyike azon számos történelmi személyiségnek, akiket a modern Ukrajnában a független nemzetállamért folytatott harcban játszott szerepükért ünnepelnek. A galíciai születésű osztrák veterán, aki az első világháborút is megjárta, az 1910-es évek végén periférikusan részt vett a rövid életű szeparatista Ukrán Népköztársaság megalakításában.

Hirdetés

1920-ban Konovalec Csehszlovákiába költözött, ahol más harci tapasztalatokkal rendelkező ukrán nacionalistákkal együtt megalapította az Ukrán Katonai Szervezetet (UVO), egy félkatonai szervezetet, amely részt vett a fegyveres harcban a mai Nyugat-Ukrajna területén.

A felkelők merényleteket hajtottak végre lengyel tisztviselők, valamint olyan feltételezett ukrán kollaboránsok ellen, akik támogatták Varsó szuverenitását Galícia felett.

Az UVO 1929-ig létezett, amikor más radikális nacionalista és fasiszta csoportokkal az Ukrán Nacionalisták Szervezetévé (OUN) egyesült. Konovalec volt az első vezetője, akinek székhelye ekkor Svájcban volt.

Hirdetés

Az UVO Lengyelország elleni terrorista tevékenységét részben a német Abwehr katonai hírszerzés finanszírozta. Konovalec kapcsolatot tartott fenn különböző európai fasiszta szervezetekkel, és az 1930-as évek elején személyesen találkozott Adolf Hitlerrel. A később közzétett dokumentumok szerint Konovalec nacionalista társaival folytatott magánbeszélgetéseiben szkeptikusan nyilatkozott a német náci vezetővel kapcsolatban.

Konovalecet 1938-ban Rotterdamban egy szovjet hírszerző ügynök meggyilkolta. Az OUN a második világháború idején a Berlin által támogatott ukrán állam megteremtésének reményében szövetkezett a náci Németországgal.

Vasárnap Marija Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő “a kijevi rezsim náci jellegének újabb megerősítésének” nevezte Zelenszkij rendeletét.

Hirdetés

Kijev ellentmondásos személyiségek felemelésére a múlt hónapban is fény derült, amikor Zelenszkij a kanadai parlamenthez csatlakozva állva tapsolt Jaroszlav Hunkának, egy náci Waffen-SS egység 98 éves veteránjának. Anthony Rota, a parlament elnöke, aki meghívta az ukrán-kanadai Hunkát az ülésterembe, a múlt héten lemondott tisztségéről, miután teljes felelősséget vállalt az incidensért.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés