Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A NATO nem tervezi nukleáris erőinek lengyelországi telepítését

Hirdetés

Ezt Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára mondta a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott közös varsói sajtótájékoztatón.

A NATO-főtitkárt lengyel újságírók kérdezték az amerikai nukleáris erők Lengyelországban való állomásoztatásának ötletéről.

„A NATO nem tervezi nukleáris erőinek átkonfigurálását, és nem tervezi, hogy bármely NATO-országban erőit állomásoztassa” – válaszolta. Stoltenberg ugyanakkor elsőre nem értette a lengyel újságíró kérdését, és a lengyel újságírónak további magyarázatokat kellett adnia a nukleáris fegyverek lengyelországi telepítésének ötletéről.

Hirdetés

Mint ismert, vasárnap beszámoltunk Andrzej Duda lengyel elnöknek a Fakt című lapnak adott interjújában tett kijelentéséről, miszerint a lengyel hatóságok többször tárgyaltak az Egyesült Államokkal arról, hogy a NATO Nuclear Sharing programjának (atomfegyverek telepítése a szövetség atomfegyverrel nem rendelkező államaiban) keretében a köztársaságban is telepíthetik atomfegyvereiket, és kifejezték készségüket, hogy szükség esetén ezt meg is tegyék.

Duda azzal érvelt, hogy a NATO-országok nukleáris robbanófejek esetleges lengyelországi telepítése Oroszország elrettentését szolgáló lépés lenne.

Hirdetés

Donald Tusk miniszterelnök bírálatát követően tisztázta, hogy a kérdést csak megvitatták, és nem született döntés atomfegyverek telepítéséről.

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

Hirdetés
Hirdetés