Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ezért haladnak olyan lassan előre az oroszok Ukrajnában?

Hirdetés

Emlékeztek még Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének kezdetére? Több mint két évvel ezelőtt az orosz hadsereg papíron hadgyakorlatot tartott az ukrán határ közelében, több helyszínen, majd 2022. február 24-én északról, keletről és délről Moszkva erői betörtek keleti szomszédunkhoz. Az ékek jól láthatóan a nagyvárosokat vették célba.

Az orosz hadsereg délen haladt a legsikeresebben előre, Putyin csapatai nagyon hamar előretörtek, átkeltek a Dnyeperen, elfoglalták Herszon városát. Eljutottak Mikolajivig is, de a települést már nem tudták megszállni, pláne nem Odesszát, a feltételezett célt. Később az orosz hadsereg – az Antonovszkij híd megsérülése után – a Dnyeper jobban védhető, bal partjára vonult vissza, a vonalat pedig azóta is tartja.

Ugyancsak délen elfoglalták a Zaporizzsjai terület zömét – beleértve Melitopollal –, amit azóta is védenek. A donbászi hadműveletek akkoriban Luganszkban nagyobb, Donyeckben kisebb sikereket hoztak. S bár keletről eljutottak az oroszok Harkovig, északról pedig Kijevig, a fővárosig, a két központot nem tudták bevenni.

Hirdetés

Ennek következtében a nagyvárosok térségéből az oroszok egy idő elteltével kivonultak. Az oroszok ezután erőt gyűjtöttek, majd a főleg a Donbászban kezdtek lassú, felőrlő akciókba.

De miért halad a papíron sokkal erősebb orosz hadsereg lassan? Ennek – véleményem szerint – számtalan oka van.

1, Az ukrán hadsereg, nyugati segítséggel, minimum 2014 óta készült egy lehetséges orosz-ukrán háborúra. A globalisták fegyverekkel, lőszerekkel és szakértőkkel segítették Kijevet, és ennek eredménye, főleg a különleges katonai művelet első felében, nagyon meg is látszott.

Hirdetés

2, Miután az oroszok 2022 késő telén gyors győzelmet nem tudtak aratni, elhúzódó, felőrlő háborúra rendezkedtek be, folytatták az átállást a hadigazdaságra is. Az erőgyűjtéshez idő kellett.

3, Oroszországban nem rendeltek el általános mozgósítást, az ukrajnai hadműveleteket korlátozott erőkkel végzik, és végig arra törekszenek, hogy az emberveszteség a lehető legkisebb legyen. Ez nélkülözhetetlen a hátország megnyugtatására, és a hosszútávú célok eléréséhez, biztosításához.

4, A lassú, felőrlő háború arra is alkalmas, hogy leapassza a nyugati országok fegyverraktárainak készleteit. Felmérje a NATO-haditechnika gyengeségeit, és megtörje a nyugati fölény mindenek felettiségéről szóló mítoszt.

Hirdetés

5, A nyugati segítségnek köszönhetően Ukrajnában erős légvédelmet sikerült kiépíteni, ami sokáig jelentékeny veszteséget volt képes okozni az orosz légierőnek. Ez is hátráltatta a gyors előretörést. Viszont az oroszok e téren is alkalmazkodtak: ma már a Patriot-rendszer sem tűnik akkora csodafegyvernek, mint akárcsak fél évvel ezelőtt.

6, A háború Nyugatra gyakorolt gazdasági hatásai: a magas mezőgazdasági és energiaárak kedveznek az orosz exportnak. Másfelől sok egyébbel együtt rombolják a háborúpárti euroatlantista világ amúgy sem fényes nimbuszát a globális Délen.

7, A Nyugat lekötöttsége Ukrajnában (és újabban a Közel-Keleten) lehetőséget ad például az afrikai antiimperialista erőknek, hogy felszámolják a posztgyarmati struktúrákat, illetve ahol ezt már megtették, ott megerősítsék a hazafias puccsok eredményeit.

Hirdetés

Ezekkel az okokkal sokan, külön-külön talán mindannyian, tisztában vagyunk. De most belém hasított még egy gondolat. Lehet, hogy az oroszok azért is haladnak tudatosan lassan az említett okok mellett, hogy ne hergeljék a nyugati közvéleményt?

Ha gyorsan nagy sikereket aratnának, talán sokkal többet tudna segíteni a Nyugat Ukrajnán arra való hivatkozással, hogy a mentőöv nélkül nem lehet megállítani az oroszokat. Így viszont, faluról-falura, városról-városra nem olyan feltűnő a térnyerés. Amit viszont otthon az oroszok így is el tudnak adni sikernek. Ha tudatosan csinálják, okos húzás, az biztos!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés