Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Magyarországot is érintő terve lenne Trumpnak, ha megválasztják

Hirdetés

Az újrázni kívánó amerikai elnökjelöltnek igen határozottak az elképzelései.

A The Telegraph értesülései szerint Donald Trump azt fontolgatja, újraválasztása esetén arra kérje a NATO-tagországokat, hogy védelmi kiadásaikat saját GDP-jük 3 százalékára emeljék. A volt elnök úgy véli: az orosz és kínai fenyegetetések miatt a tagállamoknak nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk a szövetség kollektív védelméhez.

Trump szerint továbbá a számviteli szabályokat úgy kell megváltoztatni, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtásra fordított kiadásokat ne számítsák bele a célba – mivel ennek hiányában több ország nem érné el még a jelenlegi 2 százalékos célt sem.

Hirdetés

Ebből pedig akár arra is lehet következtetni, hogy Trump szerint az Ukrajnának nyújtott kiadások nem a NATO-tagországok közvetlen védelmét szolgálják.

Trump javaslata azonban nem újkeletű. A korábbi elnök erről már korábban is beszélt, azonban sajtóértesülések szerint véleményét Andrzej Duda lengyel elnökkel való találkozója is megerősíthette.

Bár a lengyelek 2023-ban már így is kétszer annyit költött fegyverkezésre GDP arányosan, mint amennyit a NATO elvár a tagállamaitól, további NATO-fegyverkezést sürget a lengyel elnök.
Trump terve azonban azért is érdekes, mert a korábbi elnök egyszer már szankciókat is kilátásba helyezett. Korábban ugyanis közölte, hogy megvonná az amerikai támogatást azoktól a NATO-tagországoktól, amelyek nem hajlandók növelni védelmi kiadásaikat.

Hirdetés

Ez pedig azt jelentené, hogy míg Magyarországra Trump terve nem lenne túl veszélyes, addig Franciaország például akár igen nagy slamasztikába is kerülhetne.

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés