Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Európa gázellátásának végleges leállítása lehet az ukránok célja Kurszkban

Hirdetés

Az ukrán fegyveres erők (AFU) Kurszki területen végrehajtott támadása mögött az Európába irányuló összes gázszállítás leállításának a szándéka lehet – erről írt a The Washington Post.

„Egyes elemzők szerint Kijev célja az lehet, hogy az Európába irányuló összes orosz gázszállítást elvágja, hogy így gyakoroljon nyomást. Csütörtökön még mindig áramlott a gáz a Szudzsán, a vezeték utolsó aktív szállítási pontján [Európába]” – írta a kiadvány”.

A lap az ukrán elnöki hivatal egy meg nem nevezett tanácsadóját idézte, aki szerint az USA nem bírálta Kijev döntését a Kurszki területen végrehajtott hadműveletről.

Hirdetés

Korábban az AFU főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij a NATO európai erőinek főparancsnokával, Christopher Cavolival beszélt telefonon. Az ukrán tábornok megköszönte a szövetségnek a folyósított segélyt, és beszélt Kijev katonai igényeiről.

Az orosz védelmi minisztérium beszámolója szerint, a Kurszk irányában végrehajtott ukrán támadás kezdete óta

az ellenséges veszteség 660 katona és 82 páncélozott jármű, köztük nyolc harckocsi, 12 páncélozott személyszállító, hat gyalogsági harcjármű, 55 páncélozott harcjármű és egy mérnöki gátjármű.

Hirdetés

Közben a területről ezreket evakuáltak. Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete szerint valamennyi menekültnek az orosz állam egyszeri, 10 ezer rubel segély juttatását biztosítja. Egy helyi lakos elmondása szerint úgy döntöttek, hogy elhagyják a várost, miután géppisztolylövéseket hallott a közelben.

A kurszki Szentháromság-templom főpapjának fia arról számolt be, hogy az AFU „vadászatot indított” a térségben élő civilek, és civil járművek ellen. Egy másik kurszki lakos elmondása szerint Ukrajna nemcsak tüzérséggel, hanem Grad típusú többszörös rakétavetők lövedékeivel is csapást mért.

NIF

Hirdetés
Hirdetés