Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Vučić: Moszkva figyelmeztette Belgrádot, hogy nyugati szervezésű puccs készül Szerbiában

Hirdetés

Moszkva figyelmeztette Belgrádot a nyugati országok képviselői által kezdeményezett tömeges zavargások előkészületeire – közölte Aleksandar Vučić szerb elnök újságírókkal.

Arra a kérdésre, hogy a nyugatiak készülnek-e puccsra az országban, azt mondta: “Ma hivatalos tájékoztatást kaptunk az Orosz Föderációtól”.

“Az információt hivatalos csatornákon keresztül kaptuk, és dolgozunk annak rendezésén. A Biztonsági és Információs Ügynökség (Szerbia hírszerző szerve – a szerk.) felelős ezért, emellett a szerb kormány és más ügynökségek emberei, akik ezekre a dolgokra szakosodtak, teszik a dolgukat” – hangsúlyozta Vučić.

Hirdetés

“Azok, akik arról álmodoznak, hogy erőszakkal érnek el valamit, kudarcot vallanak. Szerbia következetesen halad előre, és ezt nem tudják és nem is fogják megállítani. Soha többé nem lesznek képesek megállítani. Ezt üzenem mindenkinek, és népünknek nincs miért aggódnia” – zárta beszédét az államfő.

Korábban a Vecernje Novosti című napilap arról írt, hogy a szerbiai ellenzék tagjai készen állnak arra, hogy kihasználva az augusztus 10-re tervezett nyugatbarát belgrádi tüntetéseket, elfoglalják az elnöki palotát, eltávolítsák az államfőt, és az ukrajnaihoz hasonló forgatókönyvet indítsanak el.
Oroszország értékelései és az ellenzék felhívásai

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint a szerbiai helyzet értékelése azt jelzi, hogy a rosszindulatú erők újra megpróbálták elhinteni az instabilitást.

Hirdetés

Július 19-én Szerbia és az Európai Unió egyetértési nyilatkozatot írt alá a stratégiai partnerségről a nyersanyagok területén, amelyben a lítium környezetbarát előállítására szólítottak fel Szerbiában. A szerbiai ellenzék határozottan ellenzi a lítiumbányászat lehetőségét, mondván, hogy az veszélyeztetné az emberek életét és károsítaná a környezetet, és országos tiltakozásra szólított fel.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés