Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

JPMorgan: Izrael súlyos gazdasági válsággal néz szembe

Hirdetés

A JPMorgan jelentősen csökkentette a negyedik negyedéves gazdasági előrejelzését Izraelre vonatkozóan. A pénteken nyilvánosságra hozott kutatási kimutatás szerint az ország bruttó hazai terméke (GDP) 11 százalékkal zsugorodhat az előző három hónaphoz képest a Hamász palesztin fegyveres csoporttal folytatott harcok eszkalálódása miatt.

A hónap elején a bank 1,5 százalékos visszaesést prognosztizált, de az eredeti előrejelzéseket „túl optimistának” tartották – vélekedtek elemzők.

„A háború Izrael gazdaságára gyakorolt hatásának felmérése továbbra is nehéz, egyrészt a konfliktus mértékével és időtartamával kapcsolatos még mindig nagyon nagyfokú bizonytalanság, másrészt a rendelkezésre álló részletes adatok hiánya miatt”

Hirdetés

– állapította meg a JPMorgan.

A bank az ország éves GDP-növekedésére vonatkozó eredeti előrejelzését is 2,5%-ra csökkentette a korábbi 3,2% helyett. Az elemzők ugyanakkor a 2024-re vonatkozó kilátásokat 2%-ra emelték a korábbi 1,9%-ról.

A JPMorgan megjegyezte, hogy Izrael korábbi konfliktusai, mint például a Hamásszal folytatott összecsapások 2014-es eszkalálódása vagy a Hezbollah libanoni székhelyű fegyveres csoporttal 2006-ban kirobbant konfliktus „alig befolyásolták az aktivitást”. A „jelenlegi háború azonban sokkal nagyobb hatással van a belföldi biztonságra és bizalomra” – figyelmeztettek az elemzők. Például a péntekre becsült mintegy 1400 izraeli halálos áldozat már most jóval magasabb, mint a korábbi konfliktusok idején, míg a mozgósított tartalékosok száma már meghaladta a 350 ezret, ami eddig a legmagasabb szám Izrael történetében, ráadásul ez a mutató az ország munkaerejének több mint 5 százaléka.

Hirdetés

A Gáza nagy részét ellenőrző Hamász és az Izraeli Védelmi Erők közötti összecsapások legutóbb október 7-én lángoltak fel újra. Azóta világszerte megugrott az olaj és a biztonságos befektetési fedezetként szolgáló eszközök, például az arany és az ezüst ára. Elemzők attól tartanak, hogy a konfliktus destabilizálhatja a Közel-Keletet, különösen, ha átterjed a szomszédos országokra, ami viszont az egész világgazdaságra hatással lenne.

NIF

Hirdetés
Hirdetés