Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Orbán Viktor nyerhet Biden és Putyin csatáján

Hirdetés

A rutinos Putyin jobban jött ki a a keddi csúcstalálkozóból, ami miatt odahaza az amerikai elnök még szorulhat a kongresszusban – ezt állapították az a Blikk által megkérdezett szakértők.

Genf – A tervezett öt helyett csak három órát tartott az Egyesült Államok és Oroszország vezetőjének találkozója, de a vészjósló előzmények után kijelenthető, hogy jobban sikerült, mint az elemzők várták – értékelte lapunk kérdésére az esemény Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértő. A két világhatalom közti fagyos viszony nem most kezdődött el, már Obama második elnökségének ideje. 2014., óta tart, amikor az orosz hadsereg bevonult Kelet-Ukrajnába. Azóta most sikerült először diplomáciai adok-kapok helyet valóban korrekt viszony elindítania Putyin és Jo Biden elnököknek.

Kevés hangsúlyt kapott, de ki kell emelni – tette hozzá Gyarmati –, hogy a két vezető megtanulta tisztelni egymás nézeteit, létrejött egy személyes kapcsolat, ami látszódik azon is, hogy két, a továbbiakra nézve fontos megállapodást is aláírtak. Elhatározták, hogy tárgyalni kezdenek a stabilitási megállapodásról, amely a későbbiekben eredményezheti a nukleáris fegyverek kölcsönös ellenőrzését, csökkentését, valamit együttműködik a két ország a kölcsönös kiberbiztonság létrejöttében.

Hirdetés

– A találkozó közvetve Magyarország számára is hozott eredményt, megszűnt egy kicsit a magyar kormányra, konkrétan Orbán Viktor kormányfőre nehezedő nyomás – emelte ki a szakértő, aki ki is fejtette, mire gondol: az amerikai vezetés nem akarja már, hogy az országok válasszanak az USA, Oroszország vagy Kína között. A Fehér Ház tudomásul vette, hogy az európai országok – például Németország, amely az Északi Áramlat 2-t építi az oroszokkal – melyik nagyhatalommal fűzik szorosra a gazdasági kapcsolataikat.

– Innentől fogva nem lesz vörösposztó a magyar kormány oroszbarátsága – értékelte hasonlóképpen a csúcstalálkozó magyar vonatkozású várható hatását Bendarzsevszkij Anton, posztszovjet szakértő, ugyanakkor megjegyezte, ettől függetlenül katonai vonalon, NATO- tagként továbbra sem kapunk ekkora szabadságot.

– Ám nem gondolom, hogy ettől a pár órától azonnal elindulna világ az enyhülés irányába. Várható, hogy a korábbi rossz viszony már nem mérgesedik tovább, ezt mindenesetre kézfogásával elérte az amerikai és az orosz elnök. Ennek formális jele volt, hogy visszatérhetnek a nagykövetek állomáshelyeikre. Ettől függetlenül a genfi tárgyalásokból Putyin jött ki jobban – tette hozzá a Danube Institute kutatási igazgatója.

Hirdetés

– A negyedik amerikai elnököt fogyasztó, rutinos orosz vezető már a találkozó tényével elérte, hogy továbbra is világpolitikát formáló tényezőként szerepelhessen. Ez lehet egyébként Biden nagy tragédiája is: odahaza máris azzal fogadták, hogy nem érződött eléggé, hogy érvényesült volna az amerikai álláspont, és a csak formális eredményekkel tért vissza. Ennek hatására mind demokrata, mind republikánus oldalról támadhatják az elnököt, felerősödhet a hagyományos oroszellenesség, ami a térségünkkel kapcsolatos amerikai politikára is rányomhatja a bélyegét.

Forrás: VH

Hirdetés
Hirdetés