Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Tudomány

Új tanulmány: hat hónap múltán 48 százalékra csökken a Pfizer hatékonysága; a fertőződéssel szerzett immunitás sem tart sokáig

Hirdetés

Egy új tanulmány szerint a Pfizer hatékonysága hat hónap múltán a kezdeti 88 százalékról 48 százalékra csökken. Mindez a második oltást követő fél évre vonatkozik. A mostani adatok alapján döntöttek egyébként az amerikai szakhatóságok a harmadik oltás engedélyezéséről idősek és veszélyeztetett társadalmi csoportok esetében. Hasonló döntést hozott egyébként az Európai Gyógyszerügynökség is, írja az Index.

A Lancet című brit orvosi szaklapban publikált adatok azt mutatják, hogy az oltás hatásos, és még hat hónappal később is 90 százalékban megóvja az oltottakat az olyan tünetektől, amelyek miatt kórházba kellene vinni őket, vagy esetleg belehalnának a fertőzésbe. Tehát csak az a hatása csökken, hogy elkapjuk a vírust, viszont mindvégig védi az oltottat a súlyos szövődmények kialakulásától, még a roppant fertőző delta variánssal szemben is.

A megállapítások a 2020 decembere és 2021 augusztusa között beoltott 3,4 millió ember adatainak elemzése után születtek. Az oltás hatása tehát az idő múlásával csökken, nem pedig a megjelent különböző mutánsoknak köszönhetően.

Hirdetés

A Pfizer a vizsgálatok tanúsága szerint az összes mutáns koronavírus esetében hatásos – mondta a gyógyszergyártó cég egyik alelnöke. Hozzátette: a delta esetében az oltás után egy hónappal 93 százalékos volt a védettség, ami négy hónap elteltével 53 százalékosra csökkent. Más koronavírus-variánsok esetében ez az arány a kezdeti 97 százalékról 67 százalékra csökkent.

Ezek a számok pedig azt mutatják, hogy a delta sem kivétel, nem tudja megfertőzni a beoltottakat. Ha képes lenne, akkor viszont nem látnánk ilyen magas védettségi fokot közvetlenül az oltás után – tette hozzá az alelnök.

A megfertőződéssel szerzett erős immunitás sem hosszú életű

Hirdetés

Rövid időn belül újra megfertőződhetnek koronavírussal a fertőzésen már átesett, de beoltatlanul maradtak – ezt állapította meg a Yale Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem kutatói által készített tanulmány.

A pandémia kezdete óta fontos kérdés, hogy vajon meddig tart azoknak a természetes úton szerzett védettsége, akik átestek a Covid-19-en. A Yale Egyetem Közegészségügyi Karának és az Észak-Karolinai Egyetem charlotte-i intézményének kutatóiból alakult tudóscsoport eredményei szerint a természetes fertőzést követő erős védettség rövid életű.

Három hónap vagy ennél is rövidebb idő elteltével újra megfertőződhet a koronavírussal az, aki csak természetes védelmet szerzett, ezért a kutatók szerint azoknak is fel kell venniük a védőoltást, akik átestek a fertőzésen. „A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben” – szögezte le Jeffrey Townsend, a Yale professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Hirdetés

A The Lancet Microbe című folyóiratban közzétett tanulmány az első, amely meghatározza az újrafertőződés valószínűségét a természetes fertőzést követően olyanok esetében, akik nem kaptak védőoltást – írta a kutatást ismertető medicalxpress.com portál.

Townsend kollégáival elemezte a SARS-CoV-2 közeli vírusrokonainak, az egyszerű megfázást okozó vírusoknak az ismert újrafertőzési és immunológiai adatait, valamint a SARS-CoV-1 és a közel-keleti légúti szindróma (MERS) immunológiai adatait. A kutatók az evolúciós elvek alapján modellezték a koronavírussal való újrafertőződés kockázatát az idő múlásával.

A tanulmány szerint az újrafertőződések már röviddel a gyógyulás után is előfordulhatnak, és elő is fordultak. Az újrafertőződés az immunitás csökkenésével és a SARS-CoV-2-változatok megjelenésével egyre gyakoribbá válik.

Hirdetés

„Az immunitásról hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy immunisak vagyunk vagy nem vagyunk immunisak. Tanulmányunk arra hívja fel a figyelmet, hogy inkább az idő múlásával bekövetkező újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítani” – mondta Alex Dornburg, az Észak-Karolinai Egyetem adjunktusa, a kutatás másik vezetője. „Ahogy új variánsok jelennek meg, a korábbi immunválaszok egyre kevésbé hatékonyak a vírus elleni küzdelemben. Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra” – tette hozzá.

A kutatócsoport adatokra épülő modellje feltűnő hasonlóságokat mutat a SARS-CoV-2 és az endémiás humán koronavírusok újrafertőződési kockázatai között.

Townsend magyarázata szerint „a közönséges megfázáshoz hasonlóan egyik évről a másikra újra megfertőződhetünk ugyanazzal a vírussal, a különbség az, hogy a mostani pandémiát okozó SARS-CoV-2 sokkal halálosabbnak bizonyult”.

(MTI)

Hirdetés