Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az EU vezetői ismét löktek egyet a szekéren a szakadék felé

Hirdetés

Ismét összegyűltek Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak vezetői, és az április 17-i ülésükön, miként az Európai Tanács oldalán olvasható, „következtetéseket fogadtak el Ukrajnáról, a Közel-Keletről és Törökországról.”

Ami az utóbbit illeti, arról itt most legyen elég annyi, hogy a 27-ek és Brüsszel szerint „stratégiai érdek” fűződik a „stabil és biztonságos környezet” fenntartásához a keleti mediterráneumban, illetve az EU nagyon szeretné fenntartani és fejleszteni a párbeszédet Törökországgal, ezért arra jutottak, hogy Ankarának mindent meg kell tennie ennek elősegítése érdekében.

Értitek, mi szeretnénk valamit a törököktől, de nekik kell dolgozniuk érte.

Hirdetés

Most, hogy ezzel megadtuk az alaphangot, nézzük a fontosabb kérdéseket!

A hivatalos tájékoztatás szerint az Európai Tanács „újólag megerősítette, hogy teljes mértékben és rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát, annak népét, valamint nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.”

Ezzel kapcsolatban az uniós vezetők: határozottan elítélték Oroszország folyamatos légi- és rakétatámadásait; hangsúlyozták, hogy sürgősen biztosítani kell Ukrajna számára a légvédelmet, valamint fel kell gyorsítani és fokozni kell a katonai segítségnyújtást, beleértve a tüzérségi lőszert és a rakétákat is.

Hirdetés

A katonai támogatás nyújtására az egyes tagállamok biztonsági és védelmi politikájának teljes tiszteletben tartásával, valamint valamennyi tagállam biztonsági és védelmi érdekeinek figyelembevételével kerül sor.

Ez egy fontos mondat, mert valószínűleg arra utal, hogy Brüsszelben mindenki lenyelte a keserű pirulát, és beletörődött abba, hogy Magyarország és Szlovákia nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnába, és ezzel hozzájárulni az értelmetlen háború még értelmetlenebb elnyújtásához.

„Az uniós vezetők üdvözölték továbbá az Oroszország befagyasztott vagyonából származó rendkívüli bevételek Ukrajna javára történő átcsoportosítására irányuló javaslatok terén elért eredményeket, és felszólítottak azok mielőbbi elfogadására.”

Hirdetés

Na, ez az a pont, ahol fontos kiemelnünk: a kétoldalú kapcsolatok szempontjából egyáltalán nem mindegy, Magyarország vezetői milyen pozíciót foglalnak el a Nyugat Oroszország elleni hadjáratában. Mivel az EU (még) nem teljesen zárt, a szankciókkal nem érintett területeken továbbra is van lehetőség kölcsönösen előnyös üzletek nyélbe ütésére.

Ugyanakkor a Magyarország ellenére, tartózkodása mellett vagy kényszerű belenyugvásával meghozott intézkedésekre adott orosz válaszok szükségszerűen ártani fognak nekünk is. Akárcsak az EU öngyilkos akcióinak járulékos következményei.

Mire gondolunk pontosan? Ha az EU elkezdi megdézsmálni a befagyasztott orosz vagyonokat, akkor azzal veszélyes precedenst teremt. Brüsszel egyre inkább úgy viselkedik Kínával is, mint a mackónadrágos Jani néhány sör és feles után egy vidéki kocsmában a békésen iszogató emberekkel…

Hirdetés

Mi történne az unió gazdaságával, ha a befektetőik elkezdenék kivonni a bankjainkból a pénzüket, és inkább mondjuk Szingapúrban parkoltatnák, fialtatnák azt? Az EU vezetői azt gondolják, ilyesmi nem fordulhat elő, mert mi vagyunk az EU. A legszebbek a világon. De valójában az EU egyre inkább a nemzetközi közösség Kiszel Tündéje.

Szóval, a helyzet az, hogy minden hiba, amit az EU elkövet – függetlenül attól, hogy mi magyarok mennyiben járultunk hozzá – ránk is visszahullik. És sovány vígasz, hogy az oroszok adott esetben minket egy kicsit sajnálni fognak.

Ami pedig a közel-keleti helyzetet illeti, „az Európai Tanács határozottan és egyértelműen elítélte”, hogy Irán nem hagyja büntetlenül lebombázni a követségeit, megöletni a katonai vezetőit és a legkiválóbb tudósait.

Hirdetés

Ezzel összefüggésben az EU vezetői: „felszólították Iránt és szatellitjeit, hogy hagyjanak fel minden támadással.”

Hozzátették: az EU további korlátozó intézkedéseket fog hozni Iránnal szemben, különösen a pilóta nélküli légi járművek (drónok) és rakéták tekintetében.

Az eddigi szankciókat és azok hatásait figyelembe véve ez szerintünk két dolgot jelenthet. Az egyik, hogy megtiltják a mosógépek exportját síita államba, így az irániaknak ki kell találniuk, hogyan fognak a jövőben Casio órákból drónokat és ballisztikus rakétákat építeni. Megnyugtatunk mindenkit: meg fogják oldani.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés